Molle Sjöberg, sjuksköterska och sektionsledare på Slottis

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sjuksköterska och sektionsledare Molly Sjöberg har arbetat på korttidsvårdsavdelningen Slottis i 7 år och är orolig för patientgruppen som kan försvinna. ”Det är de stort psykisk lidande som kommer till oss idag,” säger hon. Foto: SVT

Ny ätstörningsavdelning i Göteborg – personal orolig att patientgrupp kan trängas undan

Uppdaterad
Publicerad

Nu får avdelningen Slottis på Sahlgrenska ett nytt uppdrag: att ge barn med ätstörningar från hela Sverige högspecialiserad vård. Men personalen är rädd för att det gör att del av de nuvarande patienterna kan trängas bort.

– Min största oro handlar om patienterna som inte kommer kunna komma till oss när vi blir en helt annan verksamhet, säger Molle Sjöberg, sjuksköterska och sektionsledare på Slottis.

Den 1 december ska en ny avdelning finnas på plats i Göteborg. Vården riktar sig till barn under 16 år från hela landet.

Men det finns inga lediga lokaler eller pengar för att starta en helt ny ätstörningsavdelning. I stället är planen att BUP:s korttidsavdelning Slottis ska göras om.

Fruktar bortträngning

På Slottis fruktar nu personal att barn med andra diagnoser än ätstörningar, som till exempel autism och ångesttillstånd, kommer trängas bort och få sämre hjälp.

– Det behövs en avdelning för de yngre barnen med ätstörning. Men jag hade önskat att det ena inte ska utesluta det andra, att Slottis skulle få vara kvar, säger Molle Sjöberg, sjuksköterska och sektionsledare på Slottis.

Antal ätstörningar bland barn har femdubblats

Enligt verksamhetschefen har antal allvarliga ätstörningar bland patienter under 16 år femdubblats under senaste åren.

Nu ska Slottis med åtta vårdplatser ta hand om barnen med ätstörningar – på nationell nivå.

– Vi måste ju kunna ta hand om dem som behöver komma i det här högspecialiserade vårduppdraget. Det räknar jag med att vi gör, säger Marie Carlsson, verksamhetschef inom barn- och ungdomspsykiatrin i Göteborg.

Finns det en risk att barn med andra diagnoser trängs bort?

– De patienterna kommer vi att kunna ta om hand i ett mobilt team som vi startar nu tillsammans med BUP:s öppenvård.

Beslut efter riskanalys

Definitivt beslut om Slottis framtid ska fattas efter en riskanalys.

– Vi kan behöva göra vissa anpassningar och sedan så som vårdkedjan ser ut kan en del patienter behöva vara på vår akutavdelning också en period, säger Marie Carlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.