Ny digital behandling av ätstörning på Sahlgrenska – med VR-glasögon

Uppdaterad
Publicerad

Antalet patienter som remitteras till Ätstörningscentrum i Göteborg fortsätter att öka. För att kunna hjälpa fler lanserar nu kliniken olika digitala verktyg – bland annat VR-glasögon där patienten går omkring i en virtuell restaurang.

– Det är väldigt utmanande, säger Carolin Kastberg, arbetsterapeut.

I klippet ovan kan du se SVT Nyheter Västs reporter testa metoden.

I mars hade antalet remisser till Sahlgrenska universitetssjukhusets ätstörningsvård fördubblats på två år.

– Det fortsätter öka. Kanske inte riktigt i samma takt, men nu har vi den här vårdskulden, den här kön som vi har byggt upp under tiden som vi verkligen får jobba för att beta av, säger Anne-Line Solberg, enhetschef vid Ätstörningscentrum.

Flera digitala verktyg

Idén om digitala verktyg är inte ny, men under pandemin blev behovet ännu större. Då startades projektet som nu har mynnat ut i ett digitalt program för stöd, behandling och information om ätstörningar.

Det handlar exempelvis om en app där patienten själv kan registrera vad den har ätit och hur det kändes. Men också om animerade filmer som patienten får titta på, för att sedan chatta med en behandlande psykolog via nätet. På det här sättet hoppas man kunna spara resurser.

”Kan inte ersätta besök”

Vet ni om det är lika bra att ha digital behandling?

– Ganska många patienter säger att det inte är lika bra som att träffa oss personligen, men det finns andra tilläggsfördelar. Att slippa ta sig hit och att fortfarande kunna ha ett besök även om man är förkyld. Men det kan inte ersätta ett besök face-to-face helt och hållet, säger Anne-Line Solberg.

Projektet ÄtIT

ÄtIT är ett digitalt program för stöd, behandling och information om ätstörning.

Det innefattar bland annat:

Ett stödprogram som patienter kan ta del av redan i kön till behandling

En internetbehandling med digitala träffar med en psykolog

En app där patienten kan registrera måltider och känslor som följer med att äta

Projektet med VR-glasögon, där patienterna får öva på att gå på café i en virtuell miljö

Projektledare för ÄtIT har varit Gunilla Paulsson Karlsson och verksamhetsutvecklare för VR-delen Almira Osmanovic Thunström

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.