I rask takt leds den samlade pressen runt i Sahlgrenska Universitetssjukhusets nya byggnad. Tio minuter per avdelning är avsatt, och på den tiden hinns bara snabba dragningar av ansvariga läkare med. Det är tydligt att det här inte är en verksamhet som snart ska vara igång, den ÄR igång. Gång på gång möter vi patienter som förflyttas i sjukhussängar, och faktum är att så här har det sett ut sedan i maj då verksamheten kom igång i den nya byggnaden.
Det som nu presenteras är i huvudsak olika typer av avancerade kameror för att identifiera cancer och stroke hos patienter. Sjukhuset själva beskriver det som teknik i särklass i Sverige och därmed också i absolut världsklass.
Bygget har kostat två miljarder och tagit fem år att färdigställa. Varje kvadratmeter i Sahlgrenskas nya byggnad är inte högteknologisk, och som besökare eller patient kommer du antagligen aldrig att se så mycket av det nya som tagit plats på sjukhuset.
Två meter betong runt cyclotronen
Men om du går in i sjukhuset genom huvudentrén kommer du faktiskt att kliva rakt över det kanske mest spektakulära, cyclotronen. Det är en maskin man väntat på att få till sjukhuset i omkring 15 år. Cyclotronen tillverkar radioaktiva ämnen som kan användas för avancerad diagnostik. Och eftersom cyclotronen arbetar med radioaktivitet är den också potentiellt väldigt farlig att arbeta med. Rummet som den står i omsluts av två meter tjocka betongväggar, och även dörren som går på räls i golvet är två meter tjock.
– Under bestrålning strålar det ungefär fem sievert per timma. Så att befinna sig här inne då i en dryg halvtimme är förenat med livsfara, säger sjukhusfysikern Petra Bergström.
Men riskerna skrämmer inte Petra Bergström. Hon ser mycket fram emot att få starta cyclotronen för första gången.
– Ja, det har vi väntat jättelänge på. Det är vi jättesugna på.