Opereras vaken mot kronisk lungembolism – ny metod för Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Sahlgrenska Universitetssjukhuset kan nu kunna operera kronisk lungembolism med hjälp av kateter och ballongutvidgning. Det innebär att sköra patienter som tidigare skickades till Danmark kan få hjälp på hemmaplan.

– Nu har vi tagit hem den här tekniken och det är ett betydligt lindrigare ingrepp än en öppen thoraxoperation för våra patienter, säger Niklas Bergh, överläkare på kardiologen. 

Kajsa Stamenkovic är vaken under hela ingreppet.

– Det gör inte ont, men det känns som science-fiction att de går in i blodkärlen medan jag är vaken, säger Kajsa Stamenkovic.

Följ med in i operationssalen i klippet högst upp. Foto: Lars Wiklund

Tidigare till Danmark

Tidigare skickades dessa patienter till Danmark. Men efter att läkare från Sahlgrenska studerat metoden kan man nu erbjuda behandlingen här. Man räknar med fem till 15 patienter per år ifrån hela Sverige.

– Många av patienterna som drabbas tycker det är osäkert och jobbigt att åka till Danmark och känner en ökad trygghet om vi kan utföra dessa ingrepp här. Dessutom sparar sjukvården pengar, säger Niklas Bergh.

Om behandlingen lyckas så skall patienterna kunna andas lättare, få bättre livskvalitet och en bättre fungerande vardag.

Kronisk lungembolism

En patient med kronisk lungemboli har återkommande proppar i lungkärlen. Propparna leder till högt tryck i lungornas pulsådror, vilket påverkar hjärtfunktionen och kan ge mycket besvärliga symtom i form av orkeslöshet och andningsproblem.

Cirka två till fyra patienter per miljon invånare diagnosticeras med kronisk lungembolism i Sverige varje år. Sedan 2008 har 414 patienter med kronisk lungembolism registrerats. Antalet varierar något från år till år men är stabilt över tid. Fördelningen mellan könen är jämn.

Källa: Sahlgrenska universitetssjukhuset

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.