Närmare 1200 personer tar sitt liv varje år – nya strategier ska minska självmorden

Uppdaterad
Publicerad

Både på regional- och nationell nivå pågår nu ett arbete med att ta fram nya handlingsplaner för arbetet med suicidprevention. En av regionerna som redan sjösatt sin handlingsplan är Västra Götaland – vilket välkomnas av den rikstäckande organisationen Suicidprevention i Väst. 

– Det unika med den nya planen är att den är övergripande. Förut har det bara funnits som en aktivitet i handlingsplan om psykisk ohälsa, säger Monika Ölund, verksamhetschef på Suicidprevention i Väst.

Hela Västra Götalandsregionen samt länets 49 kommuner har ställt sig bakom handlingsplanen som sjösattes i höstas.

Enligt Lise-Lotte Risö Bergerlind från regionen har den gemensamma handlingsplanen redan haft effekt och att flera kommuner har nu tagit fram en egen lokal handlingsplan.

– Vi hoppas på ett långsiktigt, målmedvetet arbete kring frågan och att det blir ett ordinarie sätt att arbeta på och inte bara en kampanj, säger Lise-Lotte Risö Bergerlind, Team Kunskapsstöd för psykisk hälsa.

Uppdrag från regeringen 

Även på nationell nivå arbetar man med att ta fram nya strategier för arbetet med suicidprevention. Närmare 1200 personer tar sitt liv varje år i Sverige. I Västra Götaland är siffran närmare 200.

Regeringen har gett Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen i uppdrag att tillsammans med ytterligare 24 myndigheter, exempelvis Försäkringskassan, Statens skolverk och polisen, samla in med underlag för en ny plan. 

– Det viktigaste är att man nu tar ett helhetsgrepp och utgår från ett folkhälsoperspektiv och det breda engagemanget mellan 26 myndigheter, säger Jenny Telander, biträdande enhetschef på Folkhälsomyndigheten.   

Utbildningar och kurser

Underlaget till den nya nationella handlingsplanen ska lämnas in till regeringen i september 2023.

Suicidprevention i Väst är en av flera ideella aktörer som tillsammans med regionen arbetar med att förebygga suicid. Det kan handla om utbildningar och kurser i suicidprevention.

I klippet ovan, inspelat under sensommaren 2021, berättar Monika Ölund vilka grupper i befolkningen de riktar in sig på att nå ut till.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar, dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt. Alla dagar 14.00-21.00.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

Jourhavande präst nås via 112. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

SPES – Riksförbundet för SuicidPrevention och EfterlevandesStöd 020-18 18 00. Alla kvällar 19-22.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Det finns också exempelvis chattjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.