I rapporten från SNS (Studieförbundet Näringsliv och Samhälle) beskriver tre forskare hur villkoren vid olika lärosäten skiljer sig åt på flera sätt. Det handlar bland annat om tentafusk.
En sammanställning för åren 2019–2022 visar att Blekinge tekniska högskola, Högskolan i Borås och Mälardalens universitet hade högst andel fuskärenden, medan de äldre universiteten i Umeå, Lund och Göteborg hade lägst.
”Duktiga på att anmäla”
Skillnaderna kan bero på anmälningsbenägenhet men oavsett måste de yngre lärosätena hantera fler fall av fuskärenden.
– Det är lätt att dra slutsatsen att våra studenter fuskar mer, men vi har bra rutiner för detta. Våra medarbetare är duktiga på att anmäla misstänkt fusk och tar det här på allvar, säger Mats Tinnsten, rektor på Högskolan i Borås till SVT.
Kan det inte vara så att era studenter fuskar mer?
– Jag har svårt att tro det. Jag kan inte tro att våra studenter är mer fuskbenägna än andra studenter.
Pekar på studievana
Enligt rapportförfattarna kan fuskbenägenheten vara kopplad till studenternas bakgrund. Generellt har de stora prestigeuniversiteten högre söktryck och får därför studenter med högre betyg och bättre förkunskaper. De får samtidigt en högre andel studenter från högutbildade familjer.
Yngre och regionala lärosäten har oftast lägre söktryck och får studenter med lägre betyg och svagare förkunskaper. Fusket ses som en signal om att de yngre högskolorna och universiteten behöver mer resurser.
Fuskfrekvens
Fuskfrekvensen har mätts i andel avstängningar och varningar av antalet helårsstudenter årligen 2019–2022. Umeå universitet hade bäst resultat, Mälardalens universitet (före 2022 Mälardalens högskola) hade sämst.
Medan Umeå universitet låg under 0,5 procent varnade eller avstängda studenter samtliga fyra år hade Mälardalen som lägst lite mer än 1,5 procent och som högst nästan 2,5 procent avstängda eller varnade.
Källa: SNS-rapporten Massuniversitetens utmaningar för kvaliteten på högre utbildning