Prorektor Kim Bolton vid Högskolan i Borås, studenthänder med penna och block.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör prorektor Kim Bolton om varför Borås sticker ut med hög andel fuskärenden. Foto: Högskolan i Borås/Suss Wilén/SVT

Ny rapport: Högskolan i Borås anmäler hög andel fuskärenden

Publicerad

Fusk bland studenterna anmäls oftare vid de yngre och mindre lärosätena, visar en ny rapport. Ett av de lärosäten med högst andel fuskärenden är Högskolan i Borås.

– Det finns ingen anledning till att tro att studenter vid Högskolan i Borås fuskar mer, säger Kim Bolton, prorektor på Högskolan i Borås.

I rapporten från SNS (Studieförbundet Näringsliv och Samhälle) beskriver tre forskare hur villkoren vid olika lärosäten skiljer sig åt på flera sätt. Det handlar bland annat om tentafusk.

En sammanställning för åren 2019–2022 visar att Blekinge tekniska högskola, Högskolan i Borås och Mälardalens universitet hade högst andel fuskärenden, medan de äldre universiteten i Umeå, Lund och Göteborg hade lägst.

”Duktiga på att anmäla”

Skillnaderna kan bero på anmälningsbenägenhet men oavsett måste de yngre lärosätena hantera fler fall av fuskärenden.

– Det är lätt att dra slutsatsen att våra studenter fuskar mer, men vi har bra rutiner för detta. Våra medarbetare är duktiga på att anmäla misstänkt fusk och tar det här på allvar, säger Mats Tinnsten, rektor på Högskolan i Borås till SVT.

Kan det inte vara så att era studenter fuskar mer?

– Jag har svårt att tro det. Jag kan inte tro att våra studenter är mer fuskbenägna än andra studenter.

Pekar på studievana

Enligt rapportförfattarna kan fuskbenägenheten vara kopplad till studenternas bakgrund. Generellt har de stora prestigeuniversiteten högre söktryck och får därför studenter med högre betyg och bättre förkunskaper. De får samtidigt en högre andel studenter från högutbildade familjer.

Yngre och regionala lärosäten har oftast lägre söktryck och får studenter med lägre betyg och svagare förkunskaper. Fusket ses som en signal om att de yngre högskolorna och universiteten behöver mer resurser.

Ai-forskare pratar om fusk och hemtentor

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fredrik Heintz, AI-forskare på Linköpings universitet pratar om AI-fusk och hemtentor. Foto: TT

Fuskfrekvens

Fuskfrekvensen har mätts i andel avstängningar och varningar av antalet helårsstudenter årligen 2019–2022. Umeå universitet hade bäst resultat, Mälardalens universitet (före 2022 Mälardalens högskola) hade sämst.

Medan Umeå universitet låg under 0,5 procent varnade eller avstängda studenter samtliga fyra år hade Mälardalen som lägst lite mer än 1,5 procent och som högst nästan 2,5 procent avstängda eller varnade.

Källa: SNS-rapporten Massuniversitetens utmaningar för kvaliteten på högre utbildning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.