SVT Nyheter Väst kunde i maj avslöja att bygget av det nya barnsjukhuset vid Östra i Göteborg kommer att bli nästan dubbelt så dyrt som beräknat. Notan då låg på runt två miljarder, och är nu uppe i nästan 2,2 miljarder. Vi visade också hur regionens fastighetsförvaltare Västfastigheter bröt mot lagen när bygget upphandlades.
Efter vår granskning anlitade regionens koncernkontor revisionsbyrån Deloitte för att granska Västfastigheters styrning och kontroll av investeringsprojekt – med särskilt fokus på bygget av barnsjukhuset.
I rapporten som nu är klar framkommer en rad brister hos Västfastigheter. I klippet ovan berättar vi bland annat om hur beslut fattades om nya kulvertar innan finansieringen var beviljad från regionen.
Oklart vem som ska hantera avvikelser
Det saknades också ett strukturerat sätt att jobba med avvikelser, som exempelvis kan vara att kostnaderna drar iväg. I rapporten står att ”vi kan konstatera att det finns en viss otydlighet i hur och när avvikelser i en investering skall hanteras och rapporteras, eller till vem rapporteringen skall ske. Det finns ej heller tydligt beskrivet och definierat vad en avvikelse är.”
Även projektets planering får kritik eftersom underlaget inte var tillräckligt genomarbetat när beslut om genomförande togs, enligt Deloitte. Enligt revisionsbyrån fanns det ingen ordentlig kontroll på kostnaderna i projektet de första åren, då inga formella prognosuppföljningar gjorts förrän 2017.
Advokatfirman köper inte direktörens förklaring
Före sommaren kunde vi visa på skenande kostnader för barnsjukhuset, och Västfastigheters fastighetsdirektör uppgav då att de ökade kostnaderna främst berodde på sena ändringar i planerna för Östra, som de inte kunnat förutse. Dessa ändringar skulle ha gjort att barnsjukhuset fick göras om efter hand.
Revisionsbyrån har också intervjuat företrädare från Västfastigheter, som har uppgett samma sak: det beslutades om förändringar, som att flytta all kvinno- och barnsjukvård, till Östra efter genomförandebeslut för bygget.
Men revisionsbyrån upptäckte att den planen har funnits ända sedan 1997: ”Enligt Tjänsteutlåtandet 140 513 var dock den långsiktiga planen för Östra sjukhuset sedan 1997 att vara centrum för kvinno- och barnsjukvård.”
Vi har bett Västfastigheter att kommentera innehållet i rapporten, men de hänvisar till regiondirektör Ann-Sofi Lodin. Här kan du läsa hennes kommentar.