Vraken är ofta välbevarade. Foto: PRIVAT

Ny storfilm om världens äldsta välbevarade vrak

Uppdaterad
Publicerad

Vraken som vilar på Svarta havets botten beräknas vara 2 400 år gamla och ligga på över 2 000 meters djup. De senaste tre åren har forskningsgruppen funnit över 60 sjunkna skepp. Nu ska upptäckten, som möjliggjordes av ett Göteborgsföretag, bli film.

Se mer om vraken i Svarta Havet på SVT PLAY

Joakim Holmlund, från företaget MMT, som har varit expeditionsledare under detta projekt är mycket entusiastisk över de unika fynden som forskarlaget har gjort.

– Vi har alltså vrak från Sokrates tid, skepp som står upp, med rep runt master och relingar, det här är något som aldrig tidigare har setts. Det ser nästan ut som att de sjönk i går, säger han.

Under de tre senaste åren har tre månadslånga expeditioner gjorts tillsammans med ett besättning på över 100 personer, med allt från arkeologer till kemister.

– Du kan tänka dig, vi är ungefär 100 vetenskapsmän där och så kommer roboten fram till vraket. Alla är på spänn. Några kanske kan se att vraket är över 2 000 år gammalt, men ingen vågade tro på det, men efter att vi kol-14 testat det var vi säkra, berättar Joakim Holmlund.

Dokumentären förväntas ha premiär i år

Lost Worlds, så heter alltså den film som under året förväntas ha premiär. Allt har dokumenterats av teamet bakom storfilmen The Blue Planet från BBC.

– Vi har den här nya tekniken att tacka för mycket, utan den hade det aldrig gått. Den skapar fantastiska bilder, ända ner på millimeternivå, säger Joakim Holmlund.

Skeppen är så välbevarade tack vare att det finns många delar i Svarta Havet som är helt och hållet syrefria, så kallade anoxiska vatten och vissa av dem ligger på över 2 000 meters djup.

– Filmen vill återspegla hur klimatförändringar förändrar människor, människans förflyttning, på hur kulturer kan förändras, blomstra och gå under med hänsyn till miljön. Människan förändrar ju sin miljö, och dessa vrak är bärare av sådan kunskap, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.