Lisa Bredahl Nerdal, utredare Havsmiljöenheten, Havs- och vattenmyndigheten och bild på en hummertina, eller så kallad spöktina, på havets botten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”I dag lägger vi ganska stora medel på att få upp redskapen”, säger Lisa Bredahl Nerdal, utredare Havsmiljöenheten, Havs- och vattenmyndigheten. Foto: SVT

Ny studie: 3 900 hummertinor tappas i havet på västkusten – varje år

Publicerad

140 miljoner meter fiskelina och 11 miljoner sänken blir kvar i haven varje år runt de nordiska länderna. Och bara på Västkusten förloras cirka 3 900 burar i havet om året. Det visar en studie som Svenska miljöinstitutet genomfört.

– Fiskeredskap är bland det farligaste marina skräpet som finns, säger Lisa Bredahl Nerdal, utredare Havsmiljöenheten, Havs- och vattenmyndigheten.

I studien, som utförts på uppdrag av Naturvårdsverket, kan man läsa att det handlar om flera tusen ton fiskeredskap som blir kvar i haven runt de nordiska länderna varje år. Utanför svenska västkusten domineras skräpet av burar som till exempel hummertinor.

– Uppskattningen är att det rör sig om 3 900 burar varje år som blir kvar i våra vatten, säger Lisa Bredahl Nerdal.

En tredjedel av plasten i haven

Enligt Havs- och vattenmyndigheten kommer en tredjedel av all plast som finns i haven från fiskeredskap. Problemet är känt sedan tidigare och studien som nu genomförts på uppdrag av Naturvårdsverket ska fungera som underlag för förändringsarbetet.

– Planen är att detta ska bidra till en framtida rekommendation om lämpliga åtgärder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.