Tidigare vd:n för Saab Automobile Victor Muller möter hovrätten. Foto: TT / SVT

Ny tuff december med Saab för Muller

Uppdaterad
Publicerad

För åtta år sedan klev Victor Muller och hans Spyker in i historien om biltillverkaren Saab. Två år senare sattes Saab i konkurs. Nu är de rättsliga turerna i hovrätten, där Muller på nytt ställs till svars för grovt svindleri.

December var en ödesmånad under Saab Automobiles sista år.

2009 lades företaget ned av General Motors, som varken lyckats göra Saab lönsamt eller sälja det. Beskedet om nedläggning kom den 18 december. GM hade inte nappat på ett bud från sportbilstillverkaren Spyker i Nederländerna, med Victor Muller som vd och frontfigur.

Spyker la dock snabbt ett nytt bud, och fick sedan köpa Saab. Victor Muller sökte olika sätt att få företaget bärkraftigt. Saabvänner och över 3 000 anställda hoppades. Media rapporterade ständigt om nya kontakter eller besvikelser. Men den 19 december 2011 sattes Saab slutligen i konkurs.

Tingsrätten friade

Men i rättssystemet spökar bilmärket Saab ännu. Konkursen, med utdelning till fordringsägarna, blir klar tidigast 2019.

Ekobrottsmyndighetens omfattande åtal om ekonomiska brott före konkursen avspisades helt av Vänersborgs tingsrätt. Alla friades, bland dem Muller och Saabs tidigare vd Jan Åke Jonsson.

Åklagarna valde dock att gå vidare med två bitar. En är åtalet mot Victor Muller om grovt svindleri, bland annat genom uttalanden han gjorde till medier under företagets avgörande kris på våren 2011. Enligt EBM gav Muller en förskönad bild av Saabs ekonomi, främst för att lugna leverantörer.

Mera material

I dag tas detta upp i den pågående rättegången om Saab i hovrätten i Göteborg. Muller har hela tiden nekat bestämt till brottet, och rubbas inte av att åklagarna krävt in mera bild- och ljudmaterial än det som togs upp i tingsrätten.

– Om man inte kan se hela råmaterialet går det inte att veta exakt vad som sagts, i vart fall inte så att det kan ligga till grund för grovt svindleri, säger advokat Hans Strandberg, som försvarar Muller.

Hans Strandberg, försvarsadvokat åt Victor Muller. Foto: TT

Åklagarna kommer också att låta rätten lyssna på Sveriges Radios inspelning av ett tal som Victor Muller höll på en mässa i Nacka.

– Det är en annan sak, eftersom företaget kallade till den informationen. Men det som sägs är inte av sådan karaktär att det kan få betydelsen av ett svindleri, anser Hans Strandberg.

Fakta: Saab Automobile

Verkstadsföretaget Saab (Svenska Aeroplan Aktiebolaget) började tillverka bilar 1946.

1969–90 var biltillverkningen sammanslagen med lastbilsföretaget Scania.

1990 bildades Saab Automobile, med General Motors som ensam ägare från 1999.

2010 köptes Saab Automobile av nederländska Spyker.

2011 sattes företaget, med 3.400 anställda, i konkurs.

2012 köptes det mesta i konkursboet av Nevs (National Electric Vehicle Sweden), med syfte att bygga elbilar.

2014 beräknades de sammanlagda tillgångarna i konkursen vara 3,3 miljarder kronor. Alla fordringsägare med förmånsrätt bedömdes få fullt betalt.

I september 2015 kom de första åtalen om misstänkta ekonomiska brott inom Saab.

Rättegången i Vänersborgs tingsrätt inleddes i januari 2017. Alla sju åtalade friades helt.

Två delar överklagades. Det ena, mot två revisorer om grovt osant intygande, togs upp i hovrätten den 1 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.