Peter Eriksson (M) på flygplatsen i Trollhättan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Med det nya namnet ”Göteborg Stallbacka Airport” och nya rutten till Arlanda så tror kommunalrådet att man lockar andra passagerare. Foto: SVT

Nya draget: Trollhättan tar upp kampen med Landvetter

Publicerad

Fler passagerare ska välja att landa i Trollhättan i framtiden. Därför byter man namn – och börjar flyga direkt till Arlanda.

– Nu kan man flyga direkt till Arlanda och vidare ut i världen. Man slipper åka till Landvetter, säger kommunalrådet Peter Eriksson (M)

Den kommunala flygplatsen i Trollhättan har fört en relativt anonym tillvaro för passagerartrafiken. Ett flyg lyfter mot Bromma i Stockholm på morgonen för att sen åka tillbaka på kvällen.

Men nu hoppas politikerna på att allt fler ska välja flyget från Trollhättan framöver. Man byter namn till ”Göteborg Stallbacka Airport” och planerar att flyga till Arlanda.

– Alternativet är att inte ha någon flygplats i Trollhättan och då är valet lätt. Den här flygplatsen är viktigt på flera sätt. För ambulansflyg, försvaret och passagerare.

Dyster prognos för inrikesflyg

Passagerarflyget har inte återhämtat sig efter pandemin, då flyget i princip stod stilla. Lägg därtill inflation och högre priser. Det är några av sakerna som gör att Transportstyrelsen pekar att inrikesflyget knappt kommer öka de kommande åren.

– Hälften av passagerarna på linjerna till Stockholm har försvunnit efter pandemin. Det tror vi beror på en strukturell förändring. Man reser inte för endagsförrättningar utan digitala möten ersätter den typen av resor.

Men för utrikesflyget ser prognosen bättre ut. Där tror man att resande kommer öka de närmaste åren.

– Vi svenskar tycka om att resa och det finns en stark efterfrågan i grunden, framför allt för utrikesresor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.