Här är nya polischefens viktigaste fråga

Uppdaterad
Publicerad

Hon har arbetat som polis i 30 år. Nu blir Emelie Kullmyr ny polischef för Storgöteborg och efterträder Erik Nord. Här berättar hon om polisens bästa vapen, vilken fråga hon tycker är viktigast att fokusera på – och varför hon blev polis.

Emelie Kullmyr, 53, blir nu ny chef över ett av fem områden i polisregion Väst (som innefattar Västra Götaland och Halland). Därmed efterträder hon Erik Nord som haft posten sedan 2015.

Din företrädare Erik Nord fick både ris och ros för att han uttryckte en del åsikter i sociala medier. Kommer vi få se dig göra det?

– Nej, jag är inte en människa som är så mycket i sociala medier. Jag tror mycket på att jobba ihop med mina underchefer och många andra människor. Att personalen pratar. Det gäller att bygga den stora bilden, vi behöver bli mycket bättre på att måla hela ekosystemet som är polisen. Vi behöver beskriva hur allting hänger ihop.

Långsiktigt polisarbete

En fråga som lyfts frekvent av olika partier under valrörelsen är ”hårdare tag” mot brottslingar.

Hur ser du på det?

– Polisarbete är liksom inte en mandatperiod i ett val utan det är långsiktigt. Det finns lagförändringar som måste göras för att vi ska få bättre verktyg. Men sen gäller det att få ihop hela kedjan. Att hålla en linje så att det inte blir för hattigt, säger Emelie Kullmyr.

”Det kommer ta decennier”

Går det ens att prata om ”hårdare tag” som en strategi?

– Det låter förenklat, det är väldigt mycket mer som behövs. Att det finns andra val för människor. Att det finns ett alternativ.

– En klok kollega svarade en kritisk politiker för några år sen att ”det har tagit decennier att gräva den här gropen, det kommer ta decennier att gräva igen gropen. Så ta en spade och hjälp till.” Den har jag haft med mig. Det är inga quick fix, säger hon.

Fler svar hör du i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.