Sofia Lundquists njurar fungerar nästan inte alls. Hon är en av de drygt 400 personer i landet som väntar på en ny njure och ett telefonsamtal.
– Och när jag får det samtalet måste jag sticka direkt, lämna allt och då vet jag att jag har en stor operation framför mig med tung medicinering efteråt. Jag känner både hopp och rädsla inför det, säger hon.
Sofias sambo Magnus Hansson ville donera en njure till Sofia men eftersom de inte matchar skulle hennes kropp bara stöta bort den. Nu sätter de istället sitt hopp till ett organbytesprogram via Sahlgrenska i Göteborg.
– Om det finns par i samma situation så kanske Magnus kanske ge sin njure till en person i ett annat par och den donatorn kan ge en till mig. Det är vår stora förhoppning, säger Sofia Lundquist.
Läs också: Fick nya lungor i sista stund
Självklart att hjälpa
För Magnus är det självklart att ge sin njure till någon annan om det kan hjälpa Sofia.
– Kan det hjälpa Sofia så självklart. Jag hade ändå gett min njure till henne om vi hade matchat men nu får det bli på det här sättet istället, säger Magnus Hansson.
Det kan till exempelvis handla om ett par i Stockholm och ett par i Göteborg som ska matchas. Njuren tas ut på respektive ställe samtidigt och flygs sedan från Göteborg till Stockholm och vice versa och sätts därefter in i respektive mottagare.
I bytesprogrammet samarbetar Sahlgrenska med samtliga transplantationscentrum i Sverige. Hittills finns sex par i landet uppskriva på listan. Läkarna hade helst velat ha fler namn men redan till hösten hoppas man kunna genomföra de första operationerna.
”Allt måste klaffa”
– Vi tror att man kan öka antalet njurtransplantationer med tio procent om man kommer igång med det här. När det här är fullt utbyggt tror jag att vi kommer att kunna behandla mellan 10 och 15 par om året på det här sättet, säger Per Lindner, verksamhetschef för Transplantationscentrum vid Sahlgrenska i Göteborg.
Finns det några problem med det här?
– Det är en logistisk utmaning och allt måste klaffa. Man måste bland annat veta att båda operationerna startar samtidigt och man måste titta noga på njurarna på olika sätt och se att de är lämpliga innan man tar ut dem, säger Per Lindner.
Förhoppningen är att organbytesprogrammet senare ska inkludera de nordiska länderna.