Penselkrabba Foto: Fredrik Seger

Nytt oroväckande fynd av penselkrabba

Uppdaterad
Publicerad

Efter dna-analys talar det mesta för att ännu en penselkrabba hittats utmed kusten i Bohuslän. Krabban hittades av skolelever i Stenungsund och är det första fyndet i år. Det finns en risk att den är född i svenska vatten.

– Vår svenska strandkrabba kan trängas undan, säger forskaren Matz Berggren.

Över 1000 skolelever i Stenungsund och Kungälv har en tid hjälpt forskare och myndigheter att leta främmande arter i svenska vatten. För två veckor sedan gjordes ett oväntat och oroväckande fynd: en blåskrabba – trodde forskarna först.

Men krabban skickades på dna-analys och nu talar allt för att det handlar en penselkrabba. I så fall den tredje som hittills hittats i svenska vatten. Och minst lika illa som blåskrabban, menar forskarna.

Det finns en risk att den är född i svenska vatten eller kommit in med ballastvatten till Stenungsund. Oavsett finns stor risk att det finns många fler i området.

– Det finns risk att den utmanar vår svenska fauna, även vår svenska strandkrabba kan trängas undan, säger Matz Berggren, forskare vid institutionen för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet.

”Otrolig reproduktion”

Penselkrabban, som kan bli upp till fyra centimeter över ryggskölden, är släkt med blåskrabban och de båda har sitt ursprung i Japan och Korea. De båda krabbaorna klassas som invasiva arter och deras glupskhet kan ge konsekvenser.

– De äter allt och har en otrolig reproduktion om de trivs, säger Matz Berggren.

Strandkrabban kan trängas undan

Varje hona kan lägga uppemot 50.000 ägg. Honorna kan reproducera upp till fem gånger på ett år. Det kan jämföras med strandkrabban som reproducerar sig en gång per år. Det forskarna nu oroas över är att de asiatiska krabborna ska konkurrera ut andra bottenlevande djur.

– I Asien finns andra djur som håller den i schack och reglerar populationen. Dessa djur följer inte med och då kan den främmande arten bre ut sig oreglerat.

Räknar med fler fynd

Penselkrabban upptäcktes i svenska vatten för första gången i maj förra året då ett fynd gjordes vid Skaftö i Lysekils kommun. Ett andra fynd gjordes sedan vid Bovallstrand.

När det gäller blåskrabban kom det in åtta rapporter förra året. Hittills i år har tre fynd från Styrsö och Hönö rapporterats. Matz Berggren tror det blir fler under året.

– Det finns redan reproducerade populationer vid Danmark västkust och det finns en risk att de förs in med strömmar.

Finns det risk att strandkrabban försvinner helt?

– Nej, de kommer inte försvinna helt men de kan bli betydligt färre. Förändringar är inget som händer i morgon men ser vi 30 år framåt kommer vi se förskjutningar i miljön.

Vill ha bilder

Han ser gärna att allmänheten skickar in bilder om man tror sig hitta blås- eller penselkrabbor och sparar krabborna tills man fått svar om vad det är.

– Så vi kan göra försök för att se vad som kan ske i vår miljö, säger Matz Berggren.

Så känner du igen krabborna

Penselkrabba: Fyrkantig sköld, glesa mörka prickar. Hanen har en pensel på klon

Blåskrabba: Många mörka prickar och tvärrandiga ben. Hanen hudblåsa på klon

Båda har tre låga sidotänder

Strandkrabba: Sexkantad sköld, fem vassa taggar på kanterna bakom ögonen, enhetsfärgade ben

Bilder på fynd av pensel- och blåskrabba tar Matz Berggren gärna emot på mail: matz.berggren@gu.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.