Det nya laboratoriet heter Stena Industry Innovation Laboratory”, SII-Lab. Det första som fångar uppmärksamheten är en rätt så liten röd robot, med en ivrigt arbetande arm. Den ser mest ut som de första ASEA-robotarna gjorde när de kom i mitten av 70-talet, men den här är betydligt mindre och smidigare.
En monitor kan visa ett par ögon, men används mest för programmering som är betydligt lättare än andra modeller. Roboten är lättrörlig och förväntas ta över några av de tråkigaste monteringsjobben.
Miljonsatsning på ny teknik
SII-labbet är tänkt att vara en plattform för att digitalisera industrin, vilket innebär teknikforskning på högsta nivå med robotar och VR-teknik i fokus. Labbet är byggt med hjälpt av en donation på 21 miljoner kronor från Stenastiftelsen och omfattar 1 000 kvadratmeter.
En fråga som ständigt dyker upp bland de besökande journalisterna är ”kommer jobben försvinna nu när robotarna tar över mer och mer?”
-Vi tror att jobben faktiskt kommer att öka inom industrin. Vi tror att människan kommer att göra andra typer av arbeten istället. Just nu så är det en hel del monotona arbeten som är upprepande och oergonomiska. Vi tror hellre att vi ska använda människan för att lösa problem, programmera roboten så kan den montera istället, säger Åsa Fast-Berglund, docent Chalmers.
Miljön viktig för att locka ungdomar
Lokalerna innehåller fem stationer med olika exempel på hur industrin kan utvecklas. Miljön spelar roll, det liknar mest ett kontor och budskapet är klart, att arbeta inom industrin i framtiden kommer inte se ut som det gjorde förr. Robotarna gör det monotona och människor det kreativa.
Det kanske är många som tror att det redan mycket robotar inom industrin? Kan man öka digitaliseringen?
– Det kan man. När vi tittade på slutmonteringen av en produkt, så är det fortfarande 90 procent av all montering som sker av människor idag, så att det finns ganska stor potential att automatisera, säger Åsa Fast-Berglund.