personer som löptränar på arbetstid sitter på en sten och tittar in i kameran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Några av de anställda på företaget Icebug i Jonsered som tre timmar i veckan väljer att springa som friskvård. Foto: SVT

Företaget i Jonsered kräver tre timmars träning i veckan av de anställda

Uppdaterad
Publicerad

Det är varje måndag, onsdag och fredag som många av de anställda på ett företag i Jonsered i Partille pausar arbetet och drar på sig träningskläderna. Det går även att promenera eller yoga om man vill det istället, men det är viktigt att arbetet får vänta ett tag oavsett hur mycket det är att göra.

– 90 procent av personalen är nöjda. Det tycker jag är stort, säger Lhina Segerbo, personalchef.

Att satsa på sina anställdas hälsa har blivit något av en ledstjärna för företaget Icebug och även om det inte är lönsamt när drygt 40 anställda stannar upp med sina arbeten och försvinner bort från arbetsplatsen, tycker man att man får ett värdefullt mervärde i form av att de anställda mår bättre och presterar bättre.

– Det gör mitt liv lite lättare och jag känner mig piggare efteråt, säger James Varkey, ekonomichef.

Vad tror du den här friskvårdssatsningen betyder för sammanhållningen på företaget?

– Jag tror det betyder mycket, vi får kontaktytor som kanske inte utforskas normalt sett. Det stärker banden mellan oss.

Har ingen av de anställda klagat?

– Jo absolut, men inte på att vi har obligatorisk träning utan på att det är svårt att ta tiden till friskvård när vi har väldigt mycket att göra. Vi kan ju inte tvinga någon, så i slutändan väljer du själv. Kanske att gå ut i skogen och bara vara, säger personalchef Lhina Segerbo.

Fotnot:

I en tidigare version av videon ovan uttryckte vi oss som om att företaget valt friskvård istället för kollektivavtal. Det var en olycklig formulering. Dessa två saker utesluter inte varandra. Videon uppdaterades 17 maj. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.