Minnesdag 7 oktober

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På årsdagen av Hamas attack i Israel samlandes den judiska församlingen i Göteborgs synagoga för att uppmärksamma offren. Foto: SVT

Offer hedrades i synagogan ett år efter Hamas attack

Publicerad

Ett år har passerat sedan Hamas attack i Israel den 7 oktober 2023. På årsdagen öppnades synagogan upp för den judiska församlingen att hedra attackens offer.

Under måndagskvällen samlades den judiska församlingen i Göteborgs synagoga för en hågkomstceremoni för årsdagen av Hamas attack i Israel. Där deltog besökarna i tal och sång – för att minnas, hedra och uppmärksamma attackens offer.

– Det är en sorglig dag men samtidigt väldigt viktig och många vill komma hit för att känna samhörighet och hedra de offer som skördades för ett år sedan, säger John Bratel, vice ordförande för Judiska Församlingen.

Krig mellan Israel och Hamas

Viktigt för församlingen

Trots att dagen väcker jobbiga tankar och är tuff för många menar John Bartel att det är viktigt för församlingen att ha en dag som denna, där man får minnas och hedra offren tillsammans.

– Man vill ta hand om varandra, man vill prata, minnas och diskutera hur det påverkar oss och det påverkar oss på många sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet