Foto: TT/Peter Wahlström/Pressbild

Ojämlik strokevård i Västra Götaland

Publicerad

Vården för strokepatienter i Västra Götaland är inte jämlik. En granskning visar att kvaliteten på vården varierar på olika sjukhus i regionen.

Granskningen är utförd av regionens revisionsenhet, och den visar bland annat att strokepatienter som behandlas inom NU-sjukvården löper större risk att få en sämre vård än patienter på andra sjukhus i regionen.

Brister i styrningen

Enligt Revisorkollegiet är det styrningen av sjukhuset som inte lever upp till de uppsatta kraven. Detsamma gäller styrningen av norra hälso- och sjukvårdsnämnden. Därför rekommenderar man sjukhusstyrelsen och nämnden att vidta åtgärder för att rätta till bristerna.

– Det här är något vi har känt till länge och som vi också jobbar med. Det har varit lite otydligt var ansvaret ligger för just strokevården, säger Niklas Claesson, kommunikationschef för NU-sjukvården.

Enligt Niklas Claesson har man bland annat tagit extern kompetens och inlett ett arbete för att göra om strokevården på sjukhuset. Bland annat pågår ett arbete för att utbilda fler anställda så att de har en god kompetens för att ta emot akuta fall av stroke. Dessutom arbetar man med att i större utsträckning vårda strokepatienterna på den särskilda strokeavdelningen, vilket inte varit fallet innan.

– Vi tycker oss redan kunna se en försiktig förbättring, men det är väldigt tidigt att säga i nuläget, Niklas Claesson.

Stora skillnader för patienter med höftfraktur

Men det är inte bara strokepatienterna som drabbas av ojämlikheten inom vården. Även väntetiderna till operation av höftfraktur varierar stort mellan olika sjukhus. På Sahlgrenska universitetssjukhuset löper patienterna större risk än få vänta i över ett dygn på operation. En sådan fördröjning kan exempelvis leda till ökad dödlighet och problem med infektioner, trycksår och förvirring.

Bristande läkemedelsgenomgångar

Även när det gäller personer över 75 år som använder läkemedel finns det stora skillnader. Närhälsans vårdcentraler i Östra hälso- och sjukvårdsnämndens område uppges i granskningen ha brister när det gäller att göra kontinuerliga läkemedelsgenomgångar med patienterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.