Marks kommun kommunhuset

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi kommer behöva vänja oss vid att kommunen vidtar åtgärder som i det här fallet innebär extra vaksamhet, säger Johan Bank Skoglund, säkerhetschef vid Marks kommun. Foto: SVT

Ökad vaksamhet i Mark efter hot mot skolor och förskolor

Publicerad

Efter att en person uttalat ett hot mot skolor och förskolor i Marks kommun höjer kommunen vaksamheten. Risken för att hotet ska bli verklighet bedöms som låg, och inga skolor kommer att stängas.

Hotet kom till socialtjänsten i Marks kommun i onsdags i förra veckan och riktades mot skolor och förskolor. Ingen enskild skola pekades ut, utan hotet var generellt. Marks kommun vidtar nu vissa åtgärder för att öka vaksamheten.

– Det innebär att medarbetare i kommunen ska vara extra vaksamma på vilka som rör sig i och runt skolmiljön. Vi ska ha begränsat antal olåsta ingångar och vi ska bemanna upp med mer personal ute på rasterna, säger Johan Bank Skoglund, säkerhets- och beredskapschef i Marks kommun.

Misstänkt man anhållen i sin frånvaro

Polisen bekräftar att en man i trettioårsåldern misstänk för att ha varit på plats på socialkontoret i Marks kommun och framfört hotet.

– Vi har en som är anhållen i sin utevaro för brottet . Han är misstänkt för olaga hot mot grupp i onsdags i förra veckan, säger polisens förundersökningsledare Hans Andrén.

”Behöver vänja oss”

Enligt polisen bedöms risken vara låg att hoten blir verklighet. Kommunen har skickat ut ett mejl till skolpersonal med information om hotet.

– Att kommunen agerar på sådan information kommer vi att behöva vänja oss vid så som samhället ser ut idag. Och då kommer vi behöva vänja oss vid att kommunen vidtar åtgärder som i det här fallet innebär extra vaksamhet, säger Johan Bank Skoglund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.