Fram tills i början av juli låg halterna av sars-cov-2 i Göteborgs avloppsvatten på en förhållandevis låg nivå. Men efter det har halterna ökat två veckor i rad.
Nu är de högre än toppnoteringarna för pandemins första tre vågor.
– Vi ser att smittan fått en större spridning. Det är samma utveckling som syns i Europa så det är kanske inte jätteförvånande. Men man hade hoppats att vi kunde komma undan, säger Heléne Norder, forskningsledare och mikrobiolog vid Sahlgrenska akademin.
Inte lika hög spridning som i januari
Däremot är smittspridningen långt ifrån vad den var i samband med omikronutbrottet i januari, pandemins fjärde våg.
– Då var förekomsten mer än dubbelt så hög som nu. Givetvis handlar det om att många mer var smittade då, men att omikronvarianten också kan ha gett större utslag i mätningen.
Ökar på sjukhusen
Förekomsten av covid-19 på Västra Götalandsregionens sjukhus fortsätter även den att öka. Just nu finns 127 inneliggande patienter med covid-19, varav fyra på IVA, enligt de siffror som regionen publicerade på onsdagen.
Hur många personer som testat positivt för covid-19 presenteras på torsdag.
I klippet nedan ser du smittskyddsläkaren Leif Dotevalls kommentar till ökningen föregående vecka.
Mätning av covid-19 i Göteborgs avlopp
Undersökningarna av sars-cov-2 i avloppsvattnet i Göteborg pågår sedan februari 2020. De görs av en forskargrupp på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet i samarbete med kommunägda Gryaab som hanterar avloppsvatten i Göteborg med kranskommuner.
Coronavirus i avloppsvattnet påvisar virus- och sjukdomsförekomst i samhället. Kopplingen mellan virus i avloppsvattnet och andelen svårt sjuka har dock successivt minskat i takt med att vaccinationsskyddet stärkts.