Totalt arbetar idag sex hundar inom särskilda boenden, hemtjänst och daglig verksamhet i Härryda kommun. Hundarna ägs av socialtjänstens personal och har utbildats i att kunna arbeta i samma verksamhet som sin ägare.
– Ett av momenten i utbildningen är larmning. Det innebär att när en person ramlar så visar hunden sin ägare var den här personen finns, säger Ingrid Grange, planeringsledare och medicinskt ansvarig för rehabilitering i Härryda kommun.
LÄS MER: Här rycker hunden Stella ut
Utbildningen, som bekostas av kommunen, varar i ett halvår och under tiden går hundarna med i verksamheten som praktikant. Sedan gör de en examen som, vid godkänd resultat, leder till att hunden kan börja arbeta.
Fler visar intresse
Ytterligare tre kommuner i Västra Götaland och tre stadsdelsnämnder i Göteborg har anslutit till arbetssättet, även om vissa delar i konceptet kan skilja sig. Ingrid Grange upplever att intresset för hundar i vården ökar eftersom ännu fler kommuner hör av sig.
– Hundarna skapar en guldkant i vardagen samtidigt som de motiverar till rörelse. De är som en behandlingsform som inte ger biverkningar, säger Ingrid Grange som vill utveckla arbetet med hundar i vården.
– Här i kommunen vill vi lägga mer krut på rehabdelen. Det vill säga att få med arbets- och fysioterapeuters behandlingsarbete i hundarnas moment.
”Alla vill ju klappa”
Wivi-Ann Svensson brukar träna sittgymnastik tillsammans med hunden Stella.
– Det blir en god stämning. Sedan kanske man koncentrerar sig lite mindre på gymnastiken ibland kan jag väl erkänna. Alla vill ju klappa, säger Wivi-Ann Svensson som hoppas att fler kommuner ska ansluta sig till arbetssättet.
Se hela inslaget här.