Julpynt, juldekorationer och julmusik i butiker och mataffärer bygger i flera veckor innan jul upp förväntningar på gemenskap med familj och anhöriga. Men för många blir det inte som man tänkt sig. Tvärtom kan julafton vara en lång plåga och den värsta dagen på året, för såväl barn som vuxna.
– Vi vet att det under jul blir en ökad alkoholkonsumtion, höga förväntningar på glad samvaro, men också att många känner sig ensamma. Man kan även vara bland människor och ändå känna sig väldigt ensam, säger Johannes Nordholm, verksamhetssamordnare vid psykiatrin på Östra sjukhuset.
Årstidsbunden depression
Men det är först efter julhelgen som psykiatriska verksamheten kan se ett ökat tryck. Johannes Nordholm menar att det också till viss del är årstidsbundet, när vintermörkret sänker sig kan det föranleda depression.
Rapporterna om psykisk ohälsa har varit många de senaste åren. Mer än dubbelt så många unga lider i dag av psykisk ohälsa jämfört med för tio år sedan, enligt Socialstyrelsens rapport från förra året.
Psykisk ohälsa handlar om ensamhet
I en konstateljé vid psykiatriska mottagningen på Östra sjukhuset kan vuxna gestalta sin psykiska ohälsa. Ensamheten är framträdande, menar Johannes Nordholm.
– Ensamheten många känner anser jag är mycket allvarlig. Jag skulle säga att all psykisk ohälsa, även om det finns biologiska orsaker, i grunden handlar om en sorts ensamhet. Att vara utanför sociala sammanhang och gemenskap.