Ska alla nya präster viga samkönade par? Starta klippet för att höra hur kyrkopolitikerna Jerker Schmidt (BA) och Mats Rimborg (POSK) förklarar sina olika ståndpunkter. Foto: Elin Schwartz/SVT / TT

Ökat tryck på att alla nya präster viger samkönade par

Uppdaterad
Publicerad

Striden om vigsel av samkönade par har blossat upp igen inom Svenska kyrkan inför kyrkovalet. Enligt en enkät som Kyrkans tidning gjort med kyrkomötets nomineringsgrupper ökar nu trycket på att införa ett krav att alla nya präster viger samkönade par.

Ska alla nya präster viga samkönade par? Hör åsikterna för och emot i klippet.

– Det handlar om kyrkans gudsbild och människosyn, säger Jerker Schmidt, präst och kyrkopolitiker för Borgerligt Alternativ och en av dem som nu vill att alla präster ska viga samkönade par.

kyrkovalet 2021

Inför kyrkovalet, som hålls den 19 september, är nu frågan om vigslar av samkönade åter en het fråga. En riktig vattendelare, visar det sig efter att Kyrkans tidning gått ut med en valenkät till kyrkomötets elva nomineringsgrupper.

Fem grupper svarar att de vill se krav på att alla nya präster viger samkönade par. Sex nomineringsgrupper svarar att de inte vill se ett sådant krav.

”Handlar om yttrandefrihet”

Därmed skiljer det nu bara några få röster mellan grupperingen som är för och grupperingen som är emot, om alla ledamöter följer sin grupplinje. Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan i Göteborgs stift är en av de nomineringsgrupper som säger nej till att alla präster ska tvingas viga samkönade.

– Det är en yttrandefrihetsfråga, även präster måste ha rätt till åsiktsfrihet, säger Mats Rimborg, ordförande för POSK i Göteborgs stift.

Sedan 2009 har alla församlingar ansvar att ordna vigsel för både samkönade och olikkönade par, men enskilda präster har rätt att välja om de vill viga samkönade eller inte.

Så svarar grupperna i Kyrkans tidnings enkät

Är det dags att ta bort samvetsklausulen för präster, så att alla som prästvigs måste säga ja till att viga par av samma kön?

Ja: Miljöpartister i Svenska kyrkan, Socialdemokraterna, Vänstern i Svenska kyrkan, Öppen kyrka – en kyrka för alla, Borgerligt Alternativ

Nej: Frimodig kyrka, Fria liberaler i Svenska kyrkan, Kristdemokrater i Svenska kyrkan, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, Sverigedemokraterna, Centerpartiet

Om alla ledamöter ställer sig bakom grupplinjen är det 123 röster för förslaget och 124 emot. Utöver de 247 ledamöterna som tillhör en nomineringsgrupp sitter två ledamöter från utlandsförsamlingarna samt två ledamöter utan grupp i kyrkomötet, hur de fyra ställer sig i frågan har inte undersökts i enkäten.

Källa: Kyrkans tidning

Det här är Kyrkovalet 2021

  • Den 19 september hålls det kyrkoval inom Svenska kyrkan.
  • Förtidsröstningen börjar den 6 september.
  • Tre olika val hålls: val till kyrkomötet, val till stiftsfullmäktige och val till kyrkofullmäktige.
  • Röstberättigade är medlemmar i Svenska kyrkan som fyllt 16 år och är kyrkobokförda i en församling i Sverige. Totalt är runt 5 miljoner personer röstberättigade.
  • Totalt ställer 601 nomineringsgrupper upp i valet och 14 500 platser ska tillsättas på tre nivåer.

Källa: Svenska kyrkan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

kyrkovalet 2021

Mer i ämnet