Inte mindre än tio partier har fått mandat i kommunfullmäktige. Socialdemokraterna är öppna för att samarbeta med alla partier utom Sverigedemokraterna.
– Vi för samtal med alla gruppledare. Den här situationen kräver att man tänker i nya banor, säger hon.
Enligt Ann-Sofie Hermansson är det inte självklart att de rödgrönrosa – Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt Initiativ – kommer att utgöra ett block under nästa mandatperiod.
– Det finns inget givet, vare sig rödgrönt eller allians idag. Ingen av oss har en tydlig majoritet. Då får man föra nya diskussioner och se om det kan finnas nya konstellationer som kanske kan gagna staden och Göteborgarna.
”Svårare förhandlingar om varje steg redovisas”
Jonas Ransgård (M) stänger dörren för ett samarbete med Socialdemokraterna, och vill se ett slut på partiets tid vid makten i Göteborg. Ett samarbete med Sverigedemokraterna är inte heller aktuellt, menar Jonas Ransgård, som är förtegen om hur samtalen gått mellan de politiska partierna under veckan.
– Det finns lite motstridiga intressen här. För media är det förstås intressant att följa varje steg i den här processen. Men för oss som ska ta ansvar för kommunen blir det nästan svårare förhandlingar om varje steg redovisas, vem som sa vad, vem backade om vad, och så vidare, säger han.
Vill se att Demokraterna kompromissar om Västlänken
Moderaterna vill gärna samarbeta med Demokraterna. Uppstickarpartiet har gått till val på att stoppa Västlänken och lovat att vägra att samarbeta med något parti som inte går med på det.
Vad kan ni erbjuda Demokraterna i fråga om Västlänken?
– Västlänken ingår i Västsvenska partiet som är ett riksdagsbeslut och vi fattar inte riksdagsbeslut i Göteborgs kommun. Vi får hålla oss till kommunala frågor och där ser vi att Demokraterna har en samsyn med oss i alliansen kring många frågor, säger Jonas Ransgård.
SVT Väst har sökt Demokraterna för en kommentar. Partiet uppger via mail att man inte har någon ny information att ge.
Ovan situation, enligt valexperten
SVT Västs valexpert Maria Solevid menar att Göteborgspolitikerna inte är vana vid att behöva arbeta blocköverskridande. I vissa andra kommuner finns en lång tradition av samarbete över blockgränserna.
– Jag kan bara konstatera att i Göteborg har partierna i princip aldrig behövt jobba så när det gäller formeringen av den styrande koalitionen, säger hon.
Årets val har inneburit ännu ett steg från den traditionella blockpolitiken, menar Maria Solevid. Det gör det svårt att förutsäga vilka koalitioner man kan förvänta sig, både på nationell och kommunal nivå.
– Om man tittar på kommuner generellt finns det exempel på oväntade kombinationer, som S och M eller koalitioner med fem eller fler partier från både höger och vänster. Men det säger ingenting om fallet i Göteborg. Det handlar om vilka policyfrågor man kan tänka sig att släppa och inte och i vilka frågor det går att kompromissa.