Annika Wallén står och sveper med armen över stora och höga buskar med en av världens mest aggressiva främmande art, parkslide. Hon bor precis bredvid och har sett hur områdets gång- och cykelbana på bara några år drunknat i växten som kan ta sig igenom både asfalt och grunden på hus.
– Vi bor ju här och vi vill verkligen inte ha parkslide överallt som tar död på allting annat, säger Annika Wallén.
Försökt få stopp
Hon har försökt att få kommunen att stoppa den snabba tillväxten av parkslide i området men inte fått någon respons. När hon och grannarna diskuterade när växten faktiskt började sprida ut sig i området insåg de snabbt att det hade med en kommunal ombyggnation av cykelbanan att göra.
– För det var året efter det som jag upplevde att det bara sa pang! säger Annika Wallén.
Grävning av fiber och avlopp
Det är många som, efter vår rapportering om parkslide, hört av sig med vittnesmål om kraftig spridning av parkslide vid grävning av fiber, vid nybyggen och vid grävning av vatten och avlopp.
– Detta har jag också hört många historier om, säger Tina Kyrkander som är biolog och som arbetat med främmande arter i över tio år och som själv hjälper kommuner att bekämpa den aggressiva arten.
”Händer på många ställen”
– Det händer på många ställen och anledningen är att man inte har kunskap. Man kanske inte ens vet hur växten ser ut. Man har inte en tanke på detta. Det kanske till och med görs på vintern, säger Tina Kyrkander.
På Göteborgs kommun erkänner man att det mycket väl kan stämma att kommunens arbete bidragit till att skapa det stora beståndet av parkslide i Hovås, och på andra ställen.
– I nuläget kan vi inte lämna några som helst garantier. Parkslide sprids i samband med anläggningsarbeten och vi kan inte garantera att den inte gör det, säger enhetschef på Park och naturförvaltningen i Göteborg Lena Jakobsson.
Inga lagar kring växten
Och det finns idag inga lagar eller juridiska skyldigheter kring hantering av parkslide vare sig för kommunen, privatpersoner eller företag.
– Kommunerna har inte heller ekonomiska medel tillsatta för detta. Det måste komma pengar uppifrån. Det är en regeringsfråga, eller att man lyfter det till riksdagen. Det måste bara prioriteras nu, säger Tina Kyrkander.