Skådespelare på scen i färgglada kläder. Längst fram står sångaren Ola Salo som spelar Wlly Wonka och sträcker ut armarna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag har nog alltid känt mig lite som Willy Wonka” – hör Ola Salo berätta mer om sin drömroll i klippet. Foto: Lennart Sjöberg/Göteborgsoperan

Ola Salo spelar Willy Wonka i ”Charlie och chokladfabriken” på Göteborgsoperan

Uppdaterad
Publicerad

Roald Dahls barnbok ”Kalle och chokladfabriken” får Sverigepremiär i en ny färgsprakande föreställning på Göteborgsoperan.

– För mig är det en drömroll, säger Ola Salo, som spelar den mystiske godisfabrikören Willy Wonka.

I den helt nya uppsättningen på Göteborgsoperan får publiken följa den fattiga godisälskande Charlie som tillsammans med fyra andra barn vinner en guldbiljett till Willy Wonkas magiska fabrik.

Ola Salo spelar rollen som Willy Wonka i den stora musikalsatsning som har premiär den 21 september.

– Jag har nog alltid känt mig lite som Willy Wonka. Lite kufig, kolerisk, lite rörig person men som samtidigt lever för att ha visioner och skapa saker, säger Ola Salo som fick sitt stora genombrott i rockbandet ”The Ark” och bland att spelat i musikalen ”Jesus Christ Superstar” på Malmö opera.

Charlie istället för Kalle

Bokens svenska namn ”Kalle” återgår till originalnamnet ”Charlie” för att alla barn skulle kunna söka rollen.

– Vad som var viktigt för mig när vi skulle sätta upp den här föreställningen var att inte ha definerat kön på Charlie. Utan Charlie kan vara vilket barn som helst. Därför hade vi en öppen audition, säger regissören Mattias Carlsson.

12-åriga Leo Stadelmann Andréas är en av de fyra unga skådespelarna som delar på rollen som Charlie.

– Publiken kommer gråta, skratta och kanske bli rädda. Det är en känslobomb, det är alla känslor samtidigt, säger han.

”Det är en otrolig dekor” säger Ola Salo om scenen där Willy Wonkas magiska fabrik tar plats. Foto: Lennart Sjöberg/Göteborgsoperan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.