Ninjan en krigare klädd i svart pyjamas. Kung Kristian den andre, som kallades ”tyrann” i Sverige, kallades för ”Kristian den gode” i Danmark. Det är exempel på två populära faktoider som inspirerade Peter Olausson att starta sin blogg 2003. (Facit i frågorna hittar du här och här.)
– Jag upptäckte några vanliga uppfattningar som folk hade men som var fel. Jag hade också fel, och blev irriterad på mig själv. Ofta var det ju sådant som jag själv hade kunnat lura ut om jag tänkte till lite. Jag undrade: Varför är det så det finns folk som vet hur det ligger till, men ändå har sanningen svårt att slå igenom?
När Peter Olausson på Källkritikens dag får ta emot priset Det gyllene förstoringsglaset av tidningen Metro för sitt värv i sanningens tjänst, passar SVT Väst på att ställa samma fråga till honom:
Varför blir vissa osanningar så spridda?
– Ofta är det för att de passar ens verklighetsbild. Men om något är för bra för att vara sant så är det nog inte sant. Det är ett tips när du ser grejer som flödar förbi på Facebook: Ju mer det kliar i delafingret desto mer misstänksam ska man bli.
Äldre sämst på källkritik
Att faktakolla görs ofta enkelt via en slagning eller en sökning. Peter Olausson tipsar om att kolla olika seriösa nyhetsförmedlare, men även hemsidor som gjort till sin uppgift att granska påståenden. Förutom sin egen tipsar han om Viralgranskaren och snopes.com.
Sedan Peter Olausson startade sin blogg har informationsflödet på nätet tilltagit betydligt.
– Desinformation sprids fortare än någonsin, men det är också lättare än någonsin att kolla hur det ligger till.
Ofta talas det om att barn och unga måste lära sig källkritik. Men är vuxna och äldre verkligen bättre?
– Nej. Jag tycker att ungdomarna som vuxit upp med internet är bättre på det här än äldre. Om du vuxit upp med nätet är du mer van vid att en massa blaj florerar.