En grön hjärtstartare kiosk står på en offentlig plats omgiven av träd och byggnader. Två personer står i närheten av kiosken, varav den ena tittar in i kiosken där information om hjärtstartaren är synlig. Kiosken har tydliga skyltar med ordet ”HJÄRTSTARTARE” på framsidan. (Kjell-Ove Sethson, vd Fribo och fastighetsförvaltare Kim Ahlmalm.)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fristadbostäders vd Kjell-Ove Sethson och fastighetsförvaltaren tillika deltidsbrandmannen Kim Ahlmalm tror inte att hjärtstartaren kommer gå någon obemärkt förbi. Foto: Josefine Hektor

Ombyggd telefonkiosk blir rum för hjärtstartare i Fristad

Publicerad

Lagom till Hjärtstartar-dagen den 16 oktober har Fribo, ett av Borås kommunala bostadsbolag, placerat en ombyggd telefonkiosk bland hyreshusen i Fristad.

– Många hjärtstartare sitter inlåsta på kvällen och natten, men vi vill se till att den är lätt att hitta och komma åt dygnet runt. Alla ska kunna rädda liv, säger vd Kjell-Ove Sethson.

Sedan en vecka tillbaka står hjärtstartarkiosken stadigt vid Åsboplan i centrala Fristad, strax utanför Borås.

Uppvärmd, lättillgänglig och upplyst när mörkret faller på.

– Vi tyckte att idén var bra från början, men responsen har varit överväldigande måste jag säga. Den har blivit viral på internet och vi har fått väldigt många glada hejarop, säger Fristadbostäders vd Kjell-Ove Sethson och berättar att kiosken är den första i sitt slag.

Omsorg för de boende

För honom är det viktigt att fastighetsförvaltarna som rör sig ute bland hyresgästerna kan utföra hjärt- och lungräddning, men också att gemene man kan hjälpa till om olyckan skulle vara framme.

Chansen att överleva fördubblas om den drabbade snabbt får HLR, och används en hjärtstartare ökar överlevnadschansen ytterligare.

– Vi jobbar med att utveckla hela samhället och göra Fristadsbygden till den bästa platsen att bo på. Det handlar om omsorg för våra hyresgäster och orten, säger han.

”Värd sin vikt i guld”

När det kommer till hjärtstopp är tiden knapp. Det vet Kim Ahlmalm, fastighetsförvaltare och deltidsbrandman, som varit med vid otaliga hjärtstopp.

Ett av dem skedde bara några hundra meter från platsen där hjärtstartarkiosken nu står, och den gången hann tre sms-livräddare som befann sig i närheten fram före räddningstjänsten.

– Jag har pratat med honom många gånger och han är supertacksam. Han har tackat säkert 40 gånger, säger Kim Ahlmalm och fortsätter:

– Om man inte får hjälp snabbt är chansen att personen överlever hjärtstoppet ganska liten. Så en sådan här hjärtstartare är värd sin vikt i guld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.