En kvinna och en man står och läser det öppna brev som studenter skrivit under på och som kräver bojkott av Israel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Taha Khabat och Linda Ibrahim studerar mänskliga rättigheter vid Göteborgs universitet. De håller med om det som skrivs i brevet. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Öppet brev uppmanar till bojkott av israeliska universitet

Publicerad

I ett öppet brev till rektorer på olika lärosäten uppmanar nu propalestinier till medkänsla för folket i Gaza. Bland annat ställer man krav på universiteten att bojkotta och upphäva allt samarbete med israeliska universitet, företag och statliga institutioner.

Det öppna brevet, som ursprungligen är skrivet av flamländska universitet men inte undertecknat med några namn, har översatts av studenter vid Göteborgs universitet och riktar sig till ett antal rektorer i Sverige.

Brevet inleds med texten: ”Vi skriver till er som berörda anställda och studerande vid era institutioner för att uttrycka vår djupa oro kring den humanitära krisen och det folkmordskrig som pågår i Gaza.”

Kräver bojkott

I brevet finns tre krav: Bland annat vill man att universiteten gör ett tydligt uttalande ”i solidaritet med det palestinska folket” och att allt samarbete med israeliska universitet, företag och statliga institutioner ska upphävas.

”En bra början”

Taha Khabat studerar mänskliga rättigheter vid Göteborgs universitet. Han växte upp i ett palestinskt flyktingläger i Syrien innan han kom till Sverige som ensamkommande barn 2014. Han har tidigare deltagit i flera demonstrationer för palestinierna och talat vid en av dem.

– Brevet är en bra början. Som universitet har vi en skyldighet att ta avstånd från de krigsbrott som sker mot mänskliga rättigheter, säger han.

Tydlig inställning från regeringen

Utbildningsminister Mats Persson (L) säger att han förstår att konflikten i Gaza väcker känslor men att det inte är aktuellt att gå den kravlista som följer med brevet till mötes.

– Det skulle sända märkliga signaler om vi mitt under en sån här pågående konflikt, där Hamas utfört fasansfulla attacker, skulle avbryta samarbetet med Israel. Samtidigt skulle svenska forskare, som samarbetar med israeliska universitet, oskyldigt drabbas, vilket är orimligt, säger utbildningsminister Mats Persson (L).

KRAVEN I BREVET

”Ett tydligt uttalande i solidaritet med det palestinska folket, en vädjan till våra politiska företrädare om en omedelbar vapenvila (...) och skydd av Gazas folk av FN. ”

”Bojkott, desinvestering och upphävande av allt samarbete med israeliska universitet, företag och statliga institutioner som stödjer och/eller drar nytt av ockupationen och apartheidregimen.”

”Den uppriktiga och konsekventa tillämpningen av mänskliga rättigheter i akademins forskning, utbildning och universitetspolicys.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.