ALT-text: Judiska församlingens ordförande i Göteborg, Allan Stutzinsky, står i en synagoga, klädd i en mörk jacka och en ljus skjorta. I bakgrunden syns de träbänkar som är typiska för inredningen i en synagoga, samt en del av den vackert dekorerade väggen. Ljuset i rummet skapar en varm och inbjudande atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ordförande i judiska församlingen kan tvingas avgå efter att i somras delat en muslimsk nidbild i sociala medier. Foto: SVT

Ordförande i Judiska Församlingen spred nidbild av muslimer på nätet – kan tvingas avgå

Uppdaterad
Publicerad

Framtiden för Judiska församlingens ordförande Allan Stutzinsky (L) i Göteborg är oviss efter att han delat en karikatyr på sociala medier. Bilden har väckt kritik – både från politiker och den egna församlingen.

– Bilden är olämplig helt enkelt, säger Allan Ladow, andre vice ordförande för Judiska församlingen.

Det var i somras som judiska församlingens ordförande i Göteborg, Allan Stutzinsky, delade nidbilden i sociala medier. Bilden föreställer en muslimsk krigare med sabel som står på ett berg av dödskallar.

Mittemot står en judisk man på en trave böcker med text som ”vetenskap”, ”historia” och ”kultur” på bokryggarna.

Blerta Hoti (S), kommunalråd i Göteborg, har riktat kritik mot bilden.

– Det är ett uttryck för rasism, säger Blerta Hoti (S).

Judiska församlingen tar avstånd

Judiska församlingen i Göteborg gick under onsdagen ut med ett pressmeddelande att de tar händelsen på mycket stort allvar, och att de tar starkt avstånd från uttryck som uppfattas som kränkande mot andra religioner och folkgrupper.

– Vi står inte bakom någonting som har med rasism, islamofobi eller antisemitism att göra, säger Allan Ladow, andre vice ordförande för Judiska församlingen.

Vill inte kommentera

SVT Nyheter Väst har varit i kontakt med Allan Stutzinsky som avböjer att kommentera i nuläget.

Men i ett inlägg på sociala medier skriver Stutzinsky att han tagit bort bilden eftersom den kunde feltolkas, och att hans mening inte varit att väcka anstöt.

”Bilden innehöll i mina ögon en kritik mot islamism, en ideologi som har antidemokratiska och imperialistiska ambitioner. Men nu i efterhand är jag fullt införstådd med att andra tolkningar kan göras och görs av bilden i inlägget från i somras”, skriver han.

Stutzinsky har tidigare deltagit i debatten efter Hamas attack 7 oktober 2023. Bland annat sa han i SVT i november förra året att han tyckte det var bra att Sverige la ner sin röst i FN om vapenvila. Han är också ersättare för Liberalerna i kommunfullmäktige i Göteborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.