En oro för att arrangerade äktenskap kommer att ske digitalt under coronakrisen finns hos flera organisationer, som jobbar mot hedersvåld, som SVT Nyheter Väst pratat med. Arkivbild. Foto: TT

Oro för att unga tvingas till arrangerade äktenskap – på distans

Uppdaterad
Publicerad

På grund av stängda gränser under coronakrisen finns det risk att arrangerade äktenskap istället kan ske över nätet, så kallade digitala äktenskap.

– Vi tänker att det är många bröllop som är planerade i sommar och när man då inte kan resa iväg är det här en risk, säger Linda Hansson som är utvecklingsledare för Resursteam heder i Göteborgs stad.

Enligt Linda Hansson kommer inte de resebegränsningar som finns nu hindra arrangerade äktenskap.

– Ett distansäktenskap kan ju ske över internet med ett ombud för den unge i varje ända, och det kan vara en förälder som är ombud. Det här är ingenting som de unga personerna kan påverka, utan det är ju något som man blir en del av oavsett om man vill eller inte. Enligt svensk lag är detta inte tillåtet, medan det är möjligt i andra delar av världen, säger hon.

Coronaviruset i Västsverige

”Planerats långt i förväg”

SVT Nyheter Väst har pratat med flera organisationer som arbetar med personer som är utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck. Och de bekräftar bilden av oron för arrangerade distansäktenskap över nätet.

–  Oftast har arrangerade äktenskap planerats långt i förväg. Familjerna emellan kommer inte låta sig hindras av stängda gränser utan det kommer ske ändå, säger Birgitta Bjelkenäs, biträdande enhetschef för enheten för insatser mot hedersrelaterat våld och förtryck på Gryning i Göteborg.

Var sjätte niondeklassare

I en studie som gjordes 2018 av forskare på Örebros universitet, där 6 000 niondeklassare från Stockholm, Göteborg och Malmö deltog, framgår det att var sjätte elev som gick i nian lever under hedersförtryck. Men det finns ett stort mörkertal.

Nya sätt att nå ut på

Resursteamet Heder som består av sex mobila team och som hjälper yrkesverksamma och hedersutsatta, försöker nu att nå ut på nya sätt då de märker en ökad risk för våld och ofrivillig isolering under coronakrisen.

Bland annat försöker de synas på offentliga platser som bibliotek och i sociala medier eftersom många av de utsatta oftast är övervakade av familjemedlemmar, släktingar eller vänner till familjen.

Är distansäktenskap inte mindre riskfullt för personen än att föras utomlands och giftas bort?

– Under den tiden som till exempel kvinnan är i Sverige och mannen är utomlands så kommer kvinnan vara kontrollerad på grund av oskulden, så det finns inget positivt, säger Linda Hansson.

Hit kan du vända dig om du behöver hjälp:

• Vid en akut situation eller pågående brott ring 112.

• Till skolpersonal, socialtjänsten, hälso- och sjukvården eller polisen där du bor.

Eller till ett urval av organisationer och föreningar i Sverige:

• Resursteam Göteborg (031-365 00 00)

• TRIS, tjejers rätt i samhället (0774-40 66 00)

• Terrafem (020-52 10 10)

• GAPF, Riksföreningen Glöm aldrig Pela och Fadime (08-711 60 32)

• Unizon (unizon.se)

• Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (roks.se)

• Tjejjourer (tjejjouren.se)

Källa: hedersförtryck.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet