Anette Bernhardsson ser orolig ut, till höger tre kossor som betar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anette Bernhardsson oroar sig för vad som ska hända med korna. Foto: SVT

Oro för vad som ska hända korna på Välen i Göteborg

Publicerad

I över 30 år har Highland Cattle-korna betat på strandängen i Välen i Göteborg. Men snart kan dom populära djuren vara borta.

Kommunens politiker letar nu efter en kreativ lösning – som inte bryter mot lagen.

Och föreningen som har korna förbereder sig för ett värsta scenario.

– Får vi inte i väg dem till någon på något annat ställe så blir det slakt, säger Anette Bernhardsson som är ordförande för Västra Frölunda Naturvårdsförening. Något som tidningen Mitt i Göteborg var först med att rapportera om.

Se korna och hör om problemen med att hitta en lösning i klippet ovan.

Sedan några har framtiden för kossorna varit hotad. 2021 begärde Park- och natur att villkoren i arrendeavtalet som finns mellan föreningen och kommunen skulle ändras. Då det enligt förvaltningen saknades naturvårdsskäl att ha betesdjur på vintern skulle djuren endast beta under sommaren.

Dessutom konstaterades det att förvaltningen inte hade stöd att finansiera skötsel av djuren eftersom det stred mot likabehandlingsprincipen i kommunallagen.

Kommunstyrelsen räddade korna – för ett tag

Förra året beslutade dock kommunstyrelsen att förlänga avtalet med föreningen till 1 oktober i år. Dessutom beslutade politikerna att inriktningen i första hand ska vara att erbjuda föreningen fortsatt stöd.

Joakim Larsson (MP) är ordförande för stadsmiljönämnden som tagit över frågan. Han menar att det varit svårt att hitta en lösning – eftersom stödet strider mot lagen.

– När vi har uppmärksammat att det är ett fel som som har begåtts av kommunen så är det svårt att fortsätta att göra på det sättet. Så där behöver vi vara kreativa om vi ska hitta en lösning.

En vit ko står på en äng i regnet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från arkivet. Hör varför korna kom till Välen från första början. Foto: SVT Arkiv

Korna på Välens naturreservat

Våtmarksområdet vid Askimsviken hade fram till runt 1945 betats, men sedan växt igen. 1992 släpptes de första kossorna av rasen Highland Cattle ut. Västra Frölunda Naturvårdsförenings djur tilläts beta för att restaurera den igenväxta strandängen i samarbete med Göteborgs Stad.

Sedan korna betat på område har det öppna landskapet återskapats. Enligt föreningen har 160 fågelarter setts i området sedan strandängarna började betas igen. Föreningen kämpade i flera år med att få området till ett naturreservat. 2014 invigdes naturreservatet Välen.

Rasen Highland Cattle har lång, vanligtvis brunröd päls och har funnits länge i Skottland och har anpassats till utevistelse i ett hårt klimat.

Källa: Västra Frölunda Naturvårdsförening, Göteborgs Stad och NE

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.