Oron för socialtjänsten – så gjorde socialkontoret i Lövgärdet för att öka förtroendet

Uppdaterad
Publicerad

Rädslan för myndigheter är inget nytt för socialtjänsten i Lövgärdet i Angered, men de senaste åren arbetar man med en modell för att öka förtroendet – som har gett resultat.

– Vi söker upp folk innan de blir aktuella för socialtjänsten, och nu knackar det på föräldrar och ber om hjälp, säger Rikard Marteleur, förste socialsekreterare i Lövgärdet.

För att komma ut i lokalsamhället, närmare invånarna och för att skapa kontakt med andra aktörer som arbetar med barn och unga och deras föräldrar arbetade socialtjänsten i Lövgärdet fram en modell som man nu arbetar med.

Den innebär bland annat att socialtjänsten arbetar i nära kontakt med exempelvis skola, barnhälsoteam, vårdcentral och kulturtolkarna i ”Tidigt föräldrastöd”.

LVU-kampanjen

– Kulturtolkarna hjälper oss att nå fram till föräldrar på ett helt annat sätt än vi hade kunnat annars, säger Rikard Marteleur, förste socialsekreterare i Lövgärdet.

Det var under 2010-talet som man inom socialtjänsten i Angered, där Lövgärdet ingår, insåg att något behövde göras.

– Det var allt svårare att nå brukarna och att brukarna var misstänksamma, säger Mikael Kurdali Jonsson, enhetschef hos socialtjänsten i Lövgärdet.

Allt fler ansökningar från föräldrar som vill ha hjälp

Lösningen kom några år senare: då fattades det beslut om att socialtjänsten i Angered skulle öppna ett nytt utlokaliserat mindre kontor i delområdet Lövgärdet. Socialtjänsten i Lövgärdet arbetar nu aktivt med att få föräldrar att våga kontakta socialtjänsten och att själva söka frivilligt stöd i tid, och de senaste åren upplever man att modellen har börjat ge resultat – 2018 fick socialtjänsten i området endast in tre ansökningar där föräldrar själva sökte stöd – jämfört med 75 sådana ansökningar i fjol.

När debatten nu går varm om LVU ser Rikard Marteleur en risk att förtroendet skadas.

– Den här oron är inte ny för oss, det är något vi jobbar med hela tiden – så det vi tänkte när det här kom upp var att vi behöver växla upp det här arbetet ytterligare.

Hör Rikard Marteleur berätta i klippet vad man gjort för att öka förtroendet.

Föräldrars ansökningar om stöd

Föräldrars ansökningar om frivilligt stöd, till exempel olika typer av öppenvård medan barnet/den unge bor hemma riktat till så väl barn som föräldrar, kontaktperson/ familj, familjehemsplacering, utredningsplacering, behandlingsplacering, stödkontakt av socialsekreterare, ungdomsbehandlare, drogtester och läger.

Antal ansökningar per år i Lövgärdet

2018 3 st ansökningar 

2019 16 st ansökningar 

2020 58 st ansökningar 

2021 75 st ansökningar

Källa: Socialtjänsten Lövgärdet

Antal ansökningar per år i Göteborg som helhet

2018: 1969

2019: 1562 

2020: 1637

2021: Uppgiften saknas

Källa: Socialförvaltningen nordost, Göteborgs stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

LVU-kampanjen

Mer i ämnet