Några ungdomar försökte hindra SVT från att filma vid Rymdtorget. Foto: SVT

Oron på Rymdtorget fortsätter – trots insatser

Uppdaterad
Publicerad

Efter att vakter förbjudits att arbeta på Rymdtorget i Bergsjön i Göteborg har istället socialtjänsten försökt skapa trygghet i området. Men när SVT kommer till torget blir det bråk.

Det är många människor som rör sig på Rymdtorget i Bergsjön denna eftermiddag. Många är unga och tillhör skolan. De vill gärna berätta för oss om deras fina Bergsjön och att den senaste tidens rapportering om deras torg, Rymdtorget, är tråkig och missvisande.

Sparkar på mikrofonen

Men det är svårt att få igenom den bilden när två unga killar dyker upp, en maskerad, och börjar dra i fotografens utrustning och sparkar mikrofonen över gatstenarna. Återigen har bilden av Bergsjön som stökigt brutit igenom.

– Jag tror att det händer för att man vill göra en markering om vem det är som har makten här, säger sektorschefen på Individ- och familjeomsorg i Östra Göteborg Ing-Marie Larsson.

LÄS MER: Ordningsvakter förbjuds jobba på Rymdtorget

Två killar, som är lite äldre, dyker upp i luvor och drar killarna åt sidan, minuten senare ber de två yngre om ursäkt. De äldre killarna ger med sig och kommer och pratar. De ber om ursäkt och säger att de tillrättavisat killarna och att de inte accepterar den typen av beteende.

Vakt svårt misshandlad

Vem är det som har makten här?

–Alla de som bor i Bergsjön skall givetvis ha makten här. Sen vet vi att det finns andra strukturer som också styr och det är därför vi är här på Rymdtorget, säger Ing-Marie Larsson.

Uppmärksamheten drogs till torget efter att en vakt blivit svårt misshandlad. Efter det krävdes det i ett skyddsstopp att vakterna inte längre skulle få arbeta på torget, arbetsmiljöverket instämde. Under fredagen fick ett vaktbolag grönt ljus igen.

”Vakter har sin roll”

Men i två veckor har socialtjänsten i Östra Göteborg vandrat tillsammans med familjebostäder, föreningsvandrare, fältassistenter med flera på kvällstid för att få människor att känna sig trygga.

Men om vakterna inte vågar vara här, varför skall då socialtjänsten och till exempel föreningsvandrare våga vara här?

– Vakter och väktare har sin roll, polisen har sin roll och stadsdelsförvaltningen och andra parter har sin roll, jag tror att vi  möter människor på olika sätt, säger Ing-marie Larsson.

TV: Se hela inslaget här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.