Under onsdagsförmiddagen borrades det hål i den kulvert i tegel som hittats under grävarbetena vid flytten av träden i allén i Göteborg. Foto: Tom Wennberg, arkeolog /Göteborgs stadsmuseum

Ovanligt fynd hittat under trädflytten

Uppdaterad
Publicerad

Arkeologer ser ut att ha gjort ett mycket ovanligt fynd under grävarbetet vid flytten av träden i allén i Göteborg.

– Vi har hittills hittat diverse lämningar av den yttre vallen av Göteborgs befästningar, men det här är det mest oväntade, säger Tom Wennberg, arkeolog på Göteborgs stadsmuseum.

Arkeologer från Göteborgs stadsmuseum har varit med under förberedelserna och är också med vid grävarbetena ute på plats när träden flyttas i allén i Göteborg. Det har de varit för att kunna dokumentera i fall något intressant hittas under utgrävningen. Och när det största trädet skulle flyttas gjordes ett riktigt fynd, enligt arkeolog Tom Wennberg.

– Vi har mest sett grå lermassor, men här grävdes det djupare och ungefär två meter ner såg vi överkanten av ett tegelvalv.

För att undersöka saken närmare grävde de fram tegelvalvet och borrade hål i övre delen av det under onsdagsmorgon

Tom Wennberg, arkeolog på Göteborgs stadsmuseum. Foto: Göteborgs stadsmuseum

en. De gick ner med en kamera och såg en gång som är ungefär 1,30 meter hög. De kunde se cirka tre meter åt ena hållet och åt andra hållet såg det att gången delades åt två håll.

– Botten är fylld med slam och det rinner vatten ganska kraftigt i den och den ser ut att sitta i hop på något sätt med kanalen, säger Tom Wennberg.

Kommer att förstöras

Enligt honom kan det vara en vattenkulvert för dagvatten från mitten av 1800-talet som de nu har hittat.

– Den sista sträckan av Rosenlundskanalen anlades på 1860-talet och det var också vid den tiden som parken byggdes. Så vi tror att mitten av 1800-talet är en rimlig datering.

För att helt kunna fastställa vad det är för fynd som gjorts ska ytterligare efterforskningar göras. Vad han vet så har det gått en bäck i närheten av vattenkulverten på 1600-talet, men att den leddes om på 1700-talet för befästningarna som gick runt Göteborgs stad.

– För att få reda på exakt när kulverten är byggd och vad den har använts till ska vi nu söka information i riksarkivet och landsarkivet, det finns nog ganska många källor att gå till, säger han.

Kulverten kommer att grävas över med jordmassor igen men först ska fyndet fotograferas och filmas och de ska också skriva en rapport om händelsen.

– För mig personligen var det här en överraskning. Vi visste inte att det fanns något sådant på den här platsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.