Johanna Strömberg, enhetschef på Migrationsverket, och en skylt på Migrationsverket

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Har man otur får man vänta länge på beslut” – hör enhetschefen Johanna Strömberg berätta om de långa köerna. Foto: Adam Wrafter/TT, SVT

Över 90 000 väntar på beslut om svenskt medborgarskap: ”Gör vad vi kan”

Uppdaterad
Publicerad

Resan är lång för den som vill få svenskt medborgarskap – de som väntat på beslut längst har köat sedan 2019.

– Jag förstår att man blir frustrerad men vi gör så gott vi kan, säger Johanna Strömberg, enhetschef på Migrationsverket.

Totalt väntar just nu 96 322 människor runtom i landet på att Migrationsverket ska ge dem ett beslut om svenskt medborgarskap.

– Har man otur får man vänta länge på beslut, säger Johanna Strömberg enhetschef på Migrationsverket.

JO kritisk till handläggningstiderna

Senast för två månader sedan kritiserade Justitieombudsmannen Per Lennerbrant Migrationsverket för de långa handläggningstiderna.

Enligt Johanna Strömberg försöker Migrationsverket tackla de långa köerna så gott de kan.

– Vi har till exempel öppnat ett medborgarskapskontor i Göteborg för att fler ärenden ska avgöras, men det är helt enkelt väldigt många sökanden och väntetiden är lång, säger hon.

Lång väntan

Paret Suheir Al Sammarai och Laith Al Dulaimi bor i Angered och de har väntat i snart fem år på att en handläggare ska öppna deras ansökan om svenskt medborgarskap.

Hur mycket längre de kan behöva vänta kan inte Johanna Strömberg svara på.

– Jag vill inte spekulera i det, säger hon.

Från vänster sitter kvinnan Suheir och håller i en padda och tittar på parets ansökan till Migrationsverket, bredvid henne sitter hennes man Laith och tittar på skärmen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi vill känna oss som vanliga människor i Sverige” – hör Suheir och Laith berätta om hur de påverkats av den långa väntetiden. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.