Som SVT Västnytt kunde berätta i fredags så är situationen på neonatalavdelningen så ansträngd att personalen inte ens hinner gå på toaletten.
– Personalen är trött och sliten och stressad och väldigt många funderar på hur de ska ta sig ut därifrån och det ser jag jätteallvarligt på eftersom vi behöver all personal vi kan få. Framför allt är det inte någon bra reklam för Sahlgrenska universitetssjukhuset, säger Elisabeth Flygare, samordnare för Vårdförbundet inom SU.
Och läkarna håller med sjuksköterskorna om att det är hög belastning.
– Situationen är naturligtvis oerhört allvarlig och med en stor arbetsbelastning och bekymmersamt på arbetsplatserna för alla kategorier, säger Eva Engström, ordförande i Göteborgs Läkarförening.
Personalen är rädd att göra fel
Det har under en längre tid varit brist på personal inom neonatalverksamheten på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg. Det handlar om barn som fötts för tidigt, som inte har fullt utvecklade organ, som är infektionskänsliga och som är i stort behov av vård. Ett ansvarsfullt arbete som ofta kräver snabba beslut och åtgärder.
– Det är klart att är du belastad och om du arbetar dubbelpass som sjuksköterska och om patienten är kritiskt sjuk och det kommer nya ordinationer och nya beräkningar av medicinering och så vidare så är det väldigt stressigt och det är lätt att göra fel, säger Eva Engström.
”Har inte löst problematiken till hundra procent”
Verksamhetschefen för neonatal- och kvinnosjukvård anser att man tagit tag i situationen, trots att både fack och skyddsombud ger svidande kritik både vad gäller personalens välmående och patienternas säkerhet.
Ska något barn behöva skadas eller till och med dö innan ni tar det här på allvar?
– Absolut inte och jag vill säga att vi tar det på yttersta allvar och de handlingsplaner som vi har upprättat och arbetat med innebär att vår fokus är på patientsäkerheten hela tiden, säger Henrik Almgren verksamhetschef för neonatal- och kvinnosjukvård på Sahlgrenska universitetssjukhuset, till SVT Västnytt.
Enligt facket så är inte det här något nytt problem, varför har ni inte tagit tag i det här tidigare?
– Jag skulle vilja säga att vi har tagit tag i situationen samtidigt har vi inte löst problematiken till hundra procent och vi arbetar ständigt med frågan, säger Henrik Almgren.
”Ingen vill jobba hos oss”
Det finns 34 vårdplatser fördelat på två avdelningar idag, en på Östra sjukhuset och en på Mölndals sjukhus. Förutom kraftig underbemanning så är det också konstanta överbeläggningar enligt den anmälan som skyddsombuden gjort till Arbetsmiljöverket. Men trots det så kommer det att bli fyra till sex vårdplatser färre i sommar. Det finns helt enkelt inte nog med personal.
– Ja, att ingen vill jobba här hos oss nu det tror jag beror på att det är en sådan oerhört tung arbetsbelastning med extremt små, sjuka barn med mycket apparater och tunga och långa arbetspass så kanske man drar sig för det, säger Eva Engström.