Översvämning i Uddevalla

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Delar av centrala Uddevalla översvämmades under fredagskvällen. Foto: Erik Zienau

Översvämningar längs västkusten – delar av Uddevalla och Grebbestad under vatten

Uppdaterad
Publicerad

Ovädret som under fredagskvällen drog fram över Västkusten la delar av Uddevalla och Grebbestad under vatten. Över 200 larm om nedblåsta träd nådde SOS Alarm. Men räddningstjänsten har inte fått några rapporter om skadade människor.

– Vatten har tryckts upp från havet på land vid museiparken. Vi har varit där och varit behjälpliga för arrangörerna till en tillställning som ska vara där i morgon, de har en scen där, säger Patrik Karlsson, vakthavande befäl på räddningstjänsten Fyrbodal.

Enligt räddningstjänsten kommer inte vattenståndet att höjas mer under kvällen, utan har kulminerat. Inga människor ska ha kommit till skada och heller inga problem med översvämmade hem.

– Nej, och detta händer ofta i Uddevalla, så det är inte första gången, säger Patrik Karlsson.

Kor befarades vara i fara

Även delar av Grebbestad har legat under vatten och räddningstjänsten fick inledningsvis flera larm, bland annat om kor som skulle vara i fara. Dock har det visat sig att både djur och människor har klarat sig väl.

– Det var väldigt mycket vatten uppe på hamnplan. Det kommer ju från havet och rinner över kajen där, så det är inte så mycket för oss att göra, säger Johan Eklund, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten Storgöteborg.

Kulingvarning

– Det har inte gått in i några byggnader och inga personer var i fara så då blir det inget för oss, säger Johan Eklund.

Det blåser kuling på Skagerrak, Kattegatt och Vänern under fredagskvällen, men vinden avtar under natten mot lördag. Vinden har också skapat problem på flera vägar i Västra Götaland, där bland annat fallna träd blockerat vägbanan.

Nedfallna träd

På lördagsmorgonen hade drygt 200 larm om nedblåsta träd nått SOS Alarm. Räddningstjänsten Storgöteborg berättar att de haft ett femtontal uppdrag under natten.

– Det har varit nedfallna träd över vägar och andra stormrelaterade saker. Båtar som slitit sig och så, säger Bosse Florell, vakthavande befäl.

Han har inga uppgifter om att någon ska ha kommit till skada.

Översvämningarna i bland annat Grebbestad avtog under natten och vattnet är tillbaka på normala nivåer, berättar Florell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.