Det hela började med planer för hur Mölndals stad ska förvalta deponin vid Kikås avfallsanläggning. Då kom idén bland tjänstemännen om ett insektshotell som ett sätt att skapa möjligheter för ökad biologisk mångfald.
– Vi måste göra någonting, säger Andreas Svendsen. Många insekter börjar bli rödlistade, det känns rätt att göra den här insatsen.
Även om det saknas detaljkunskap om många insektsarter så vet man att många minskar i antal. Det säger Anders Bergström, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Västra Götaland.
– Insekter är jätteviktiga. Blommor, frukt och bär, pollineras av insekter. Förlorar vi en massa insekter så förlorar vi kanske även tillgången på frukt och grönt.
Fladdermöss, öringar och vandrare får bidrag
Länsstyrelsen i Västra Götaland har nu fördelat sex miljoner kronor från Naturvårdsverket till olika lokala naturvårdsprojekt i länet, varav insektshotellet i Mölndal är ett. Övriga bidragstagare är fladdermöss, öringar och vandrare.
Totalt pågår ett 100-tal projekt runt om i länet inom den lokala naturvårdssatsningen, LONA. Bland annat går pengarna till att rusta upp vandringsleder, restaurera igenväxta kustområden, anlägga torrängar, med mera. Projekten är lokala initiativ som söker en del av pengarna som länstyrelsen har att fördela.
– Det är ju kommuner och föreningar som genomför det här så det blir en väldigt lokal förankring, säger Anders Bergström, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen.
Insektshotellet: back to basic
Insektshotellet i Mölndal kommer bli Sveriges största. Förhoppningen är att det ska börjas byggas ordentligt sommaren 2018, men redan förra året sattes ängsfrön på området för vad miljöstrategen Andreas Svendsen kallar för ”restaurangen”.
– Det är ju ingen rocket science vi håller på med, det är back to basic, säger han. Mångfalden har funnits i naturen i flera tusen år. Fixar vi restaurangen så kommer insekterna naturligt.
Främst vill Mölndals stad locka fjärilar, fåglar och vildbin till sitt insektshotell. En stor del av projektet är även möjligheten att informera Mölndalsbor och andra intresserade om vikten av biologisk mångfald. Andreas Svendsen lyfter att även privatpersoner kan med enkla medel hjälpa våra insekter.
– Allt från att låta löven ligga kvar på hösten, till att köpa holkar för humlor.
Proejkten måste ha egen finansiering
Pengarna från LONA går till initiativ som har någon typ av naturvårdsnytta. De får gärna vara tätortsnära men det kan även vara projekt kopplade till friluftsliv enligt Anders Bergström. Projekten som får LONA-pengar måste också ha egen finansiering. Bidraget får täcka max hälften av projektens kostnader.
– I år hade vi möjlighet att vara extra generösa, säger Anders Bergström. De ansökningar vi fick in låg på ungefär den summa vi hade att fördela. Sedan måste vi fortfarande se till att de uppfyller grundvillkoren och att det är ett bra projekt.
Insektshotellet i Mölndal får 300.000 kronor från Länsstyrelsen, det är ett välkommet tillskott, men det var ingenting de hade räknat med att få.
– Det har blivit återremitterat en massa gånger med frågor från Länsstyrelsen, säger Andreas Svendsen. Det är ändå roligt att de nu väljer att satsa på det.