– En grej jag direkt skulle plocka bort här är lekrundeln som är gammal med PVC-skydd, säger Anne-Marie Bäckström, miljösamordnare på Närhälsan.
SVT Nyheter Väst träffar henne i ett väntrum på Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg. Hon pekar med en gång ut en lekrundel som något hon allra helst vill byta ut.
– Gamla PVC-mattor innehåller mjukgörande ftalater som i sin tur är hormonstörande, säger Anne-Marie Bäckström.
Giftfria vårdmiljöer
Det är ett väntrum på Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg, ett lekrum på barnkliniken på Borås lasarett och receptionen på Sylte Vårdcentral i Trollhättan som deltagit i regionens förstudie kring giftfria vårdmiljöer. Det är helt enkelt en kemikalieinventering som gjorts och ur ett miljöperspektiv får i stora drag golv, inredning, möbler och leksaker godkänt. Men det skiljer sig också åt mellan olika sjukhus.
– På Östra sjukhuset har vi hundra procent PVC-fritt på den ortopedavdelning som vi studerat. På avdelningen i Borås däremot var det inte så, säger Kristina Jonäng (C), regionråd och miljönämndens ordförande.
Regionen ska nu ställa högre krav när den köper in och upphandlar leksaker och i viss mån även textilier, här gäller i första hand att få bort flamskyddsmedel. Senast 2020 ska Västra Götalands samtliga sjukhus och särskilt väntrum där barn vistas, vara helt giftfria.
En liknande inventering av miljö- och hälsofarliga ämnen har även gjorts på tre förskolor i Göteborg, Mölndal och Kungälv.
Fakta: Ftalater
– Ftalater används som mjukgörare i plaster som exempelvis polyvinylklorid (PVC).
– Ftalater är inte klassade som cancerframkallande hos människor men tros vara en källa till cancer och hormonstörningar vid djurförsök. – Numera får inte leksaker och barnartiklar tillverkas med ftalater.
Källa: Kemikalieinspektionen