Foto: SVT

På jakt efter giftiga ämnen

Uppdaterad
Publicerad

Hur mycket giftiga och hälsofarliga ämnen innehåller egentligen våra offentliga rum? Det har Västra Götalandsregionen försökt ta reda på genom att närmare studera vad som finns i sjukvårdens väntrum och receptioner.

– En grej jag direkt skulle plocka bort här är lekrundeln som är gammal med PVC-skydd, säger Anne-Marie Bäckström, miljösamordnare på Närhälsan.

SVT Nyheter Väst träffar henne i ett väntrum på Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg. Hon pekar med en gång ut en lekrundel som något hon allra helst vill byta ut.

– Gamla PVC-mattor innehåller mjukgörande ftalater som i sin tur är hormonstörande, säger Anne-Marie Bäckström.

Giftfria vårdmiljöer

Det är ett väntrum på Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg, ett lekrum på barnkliniken på Borås lasarett och receptionen på Sylte Vårdcentral i Trollhättan som deltagit i regionens förstudie kring giftfria vårdmiljöer. Det är helt enkelt en kemikalieinventering som gjorts och ur ett miljöperspektiv får i stora drag golv, inredning, möbler och leksaker godkänt. Men det skiljer sig också åt mellan olika sjukhus.

– På Östra sjukhuset har vi hundra procent PVC-fritt på den ortopedavdelning som vi studerat. På avdelningen i Borås däremot var det inte så, säger Kristina Jonäng (C), regionråd och miljönämndens ordförande.

Regionen ska nu ställa högre krav när den köper in och upphandlar leksaker och i viss mån även textilier, här gäller i första hand att få bort flamskyddsmedel. Senast 2020 ska Västra Götalands samtliga sjukhus och särskilt väntrum där barn vistas, vara helt giftfria.

En liknande inventering av miljö- och hälsofarliga ämnen har även gjorts på tre förskolor i Göteborg, Mölndal och Kungälv.

Fakta: Ftalater

– Ftalater används som mjukgörare i plaster som exempelvis polyvinylklorid (PVC).

– Ftalater är inte klassade som cancerframkallande hos människor men tros vara en källa till cancer och hormonstörningar vid djurförsök. – Numera får inte leksaker och barnartiklar tillverkas med ftalater.

Källa: Kemikalieinspektionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.