närbild när någon slänger några tidningar i tidningsinsamlingscontainer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pappersindustrin menar att det har blivit krångligare att köpa in returpapper sedan kommunerna fick ansvar för insamlingen. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Pappersindustrin: ”För krångligt att köpa in returpapper sedan kommunerna tog över”

Uppdaterad
Publicerad

Det har blivit svårare för pappersindustrin att köpa in och använda returpapper i produktionen sedan kommunerna tog över ansvaret för insamlingen.

– Det blir väldigt många parter vi måste göra avtal med, säger Jani Sillanpää, senior vice president på mjukpapperstillverkaren Metsä Tissue Nordics.

Därför kommer nytt papper vid Metsä Tissue i Mariestad i fortsättningen mest tillverkas på fiber från nya träd.

Kapaciteten fördubblas när Metsä Tissue bygger ut sin mjukpappersfabrik i Mariestad för 4,2 miljarder kronor. Men bara 20 procent av råmaterialet kommer att bestå av returpapper. Resten kommer från nyfällda träd. Tidigare var andelen returpapper 60 procent.

Producentansvaret för insamling och återvinning av returpapper upphävdes 1 januari 2022. Fram till dess fanns några få företag som hanterade returpapper.

Billigare använda färskfiber

Nu är det mångdubbelt fler aktörer, vilket innebär ett stort merarbete för pappersindustrins inköpare av returpapper. Det blir därför billigare att använda färskfiber från nya träd.

– På det stora hela är det ju så eftersom ansvaret för returpappersinsamlingen har gått över på alla 290 kommuner, konstaterar Ola Eklöf, chef för kundservice avfall på Örebro kommun.

Även om kommuner samarbetar gruppvis så kan inköpare behöva kontakta varje enskild kommun för att få veta var deras returavfall säljs.

Returpapper hamnar utomlands

Det ökade krånglet har kommit samtidigt som branschen har ett grundproblem. På fem år har mängden returpapper från hushåll halverats på grund av minskat tidningsläsande.

Allt det här bidrar till att mycket returpapper nu i stället hamnar utomlands där efterfrågan är stor.

Kommuner som SVT talat med menar att pappersindustrin själva medverkat till situationen eftersom de inte ville ha kvar producentansvaret.

I klippet: Så skulle mer returpapper kunna stanna i Sverige.

Insamlad mängd returpapper

Insamlad mängd returpapper. Antal ton per år:

2018 217 970

2019 189 380

2020 168 400

2021 148 850

2022 127 420

2023 110 855

Källa: Avfall Sverige

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.