• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Lustgastuber på marken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det kom ganska många rapporter om barn och unga som nyttjar i berusningssyfte och som faktiskt till och med fått nervskador. Det går ju inte att göra något åt och det tycker jag är ganska skrämmande.” Se politikern om beslutet och reaktionerna från unga i Partille. Foto: SVT

Partille vill ha lustgasförbud på allmän plats – tillfälligt stoppade av länsstyrelsen

Uppdaterad
Publicerad

Partille kommun beslutade under senaste kommunfullmäktige förbjuda användande av lustgas på offentliga platser – men nu pausar länsstyrelsen tillfälligt beslutet.

Samtidigt välkomnas förbudet av ungdomar SVT pratat med.

Ett enat kommunfullmäktige klubbade under sitt senaste sammanträde igenom beslutet att förbjuda lustgasbruk på offentliga platser i Partille. Anledningen är att få ner missbruk av lustgas och att skydda ungdomar från skadliga hälsoeffekter.

Under onsdagen meddelade dock länsstyrelsen att de tillfälligt stoppar kommunens förbud – under en förlängd prövotid.

– Är det så att de väljer att upphäva beslutet helt så kommer vi överklaga, säger Marith Hesse (M), kommunstyrelsens ordförande i Partille till SVT.

”Ett steg i helt rätt riktning”

Maral Mousapour är SSPF-koordinator i Partille kommun och samordnar insatser för unga som riskerar att hamna i missbruk eller kriminalitet. För henne är ett förbud efterlängtat.

– Jag är otroligt glad, jag tyckte det var så roligt att Partille kommun själva tog tag i det i väntan på att det ska förbjudas eller införas en åldersgräns på inköp, säger hon.

Har stoppats i andra kommuner

När Bollnäs kommun tidigare i år fattade samma beslut fick de avslag från länsstyrelsen som menade att det: ”är oklart hur innehav av lustgas kan komma att störa den allmänna ordningen”. Detta rapporterade SVT i augusti i år.

– Om länsstyrelsen tycker att vi gått för långt med att reglera saker kan dem upphäva det, men med tanke på att man kan reglera alkohol i berusningssyfte tycker jag att det är självklart att man ska kunna göra detsamma med lustgas, säger Marith Hesse (M).

Se vad unga i Partille tycker om beslutet i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.