• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En person står framför en vägg med en lampa och ett dokument som hänger. I bakgrunden syns en text i ram som verkar vara ett citat eller en fras, med en tidlös design. Personen bär en svart hatt och en kedja runt halsen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Visst ska det finnas krav men du måste också se människan som står framför dig” – hör Paul berätta hur han önskar att han hade fått hjälp. Foto: Laura Vandelin

Paul, 60, förlorade jobbet – sökte bistånd hos socialtjänsten

Uppdaterad
Publicerad

Han har ett långt och varierat yrkesliv bakom sig och är 60 år fyllda. Men när företaget Paul Olsson jobbade för sattes i konkurs blev livet plötsligt väldigt svårt.

– När man verkligen behöver hjälp, då ska man få det, säger han.

Den ekonomiska situationen för många svenska hushåll är fortsatt pressad i spåren av inflationen. Trots det har antalet personer som tar emot ekonomiskt bistånd minskat kraftigt de senaste åren.

Enligt Sveriges stadsmissioners fattigdomsrapport, som publicerades i oktober 2024, sjönk andelen biståndsmottagare i befolkningen med över 30 procent 2020-2023.

Paul gick till socialtjänsten

I januari 2024 försattes den målarfirma som Paul Olsson jobbade för i konkurs. Då Paul inte uppfyllde kriterierna för att bli beviljad a-kassa tog sparpengarna snabbt slut och han blev senare tvungen att vända sig till socialtjänsten som en sista utväg.

– Det blev avslag direkt, det var papper som fattades. Det är massvis med papper, de tyckte också att min lön skulle räckt längre, att jag borde sparat mer.

Hade du själv kunnat göra något annorlunda?

– Ja, hade jag fått information så hade jag skrivit in mig första dagen jag var arbetslös.

Under våren blev Paul av med sitt boende, och tvingades söka akutboende hos socialtjänsten.

– Jag fick 3 200 kronor till boende för tre dagar. Hade jag fått 800 kronor till så hade det räckt till hyra i en hel månad, det känns som väldigt konstig matematik. Några dagar sov jag faktiskt på gatan.

Sannolikheten att få hjälp varierar

Ekonomiskt bistånd, tidigare känt som socialbidrag, är utformat för att vara det yttersta skyddsnätet i det svenska välfärdssystemet och är behovsprövat.

Men enligt Klara Hussénius, fil. dr och forskare vid institutionen för socialt arbete, Stockholms universitet, som är en av författarna bakom Stadsmissionernas fattigdomsrapport så visar ett stort antal studier att sannolikheten att beviljas ekonomiskt bistånd kan variera mellan olika kommuner men även på vilken handläggare som gör bedömningen.

”Då frågan om vem som är berättigad till ekonomiskt bistånd ytterst avgörs på golvet på landets socialkontor är det svårt att överblicka villkoren för det sista skyddsnätet”, skriver hon i rapporten.

Bytte socialtjänst

När Paul inte fick bo kvar i bostaden han hyrde flyttade han till en annan stadsdel och enligt honom fick han ett bättre bemötande från socialtjänsten där.

– De såg mig som en människa. Och nu har jag faktiskt fått hjälp och förhoppningsvis också ett jobb, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.