John Martinsson står i en båt utanför orust

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I nuläget tror inte John Martinsson att han kommer ha råd att fortsätta bedriva skötsel av naturreservatet på Härmanö. Hör hans farhågor i klippet. Foto: Maria Phillips/SVT

Pengarna borta för naturförvaltaren John: ”En smäll i ansiktet”

Uppdaterad
Publicerad

Pengarna för skötsel av naturreservat halverades i regeringens budget för 2023. För egenföretagen John Martinsson är framtiden i reservatet på ön Härmanö utanför Orust nu oviss när uppemot 70 procent av intäkterna försvunnit.

– Det är en smäll i ansiktet, säger han.

I slutet av januari meddelade regeringen att anslagen för skötsel av skyddad natur halveras för 2023 jämfört med året innan. Nu börjar konsekvenserna bli kännbara. Egenföretagaren John Martinsson har tagit hand om Härmanö naturreservat i över 20 år, men nu vet han inte hur länge han kommer kunna vara kvar när uppemot 70 procent av intäkterna försvinner.

Inte råd med hö till djuren

I uppdraget ingår allt från att hålla sly borta, till att sköta toaletter och spänger och ta hand om betesdjuren som håller landskapen öppna där människan inte når fram.

– Djuren är min förlängda arm – de tar vid där jag slutar och betar för att vi ska bevara miljöerna här. Nu får vi se hur det blir till hösten. Vi har inte ekonomi att köpa in hö till dem i vinter, så det handlar om hur mycket vi får in själva under sommaren, säger han.

Fler neddragningar väntas

Och John Martinsson är inte ensam. Omkring 1000 av totalt 2400 årsarbetstillfällen över hela landet kommer att gå förlorade under 2023, enligt Naturvårdsverket. Jobb som i många fall utförs av småföretagare på landsbygden. Totalt uppgår årets anslag för underhåll av skyddad natur till drygt 900 miljoner kronor, att ställa mot dryga 2 miljarder i fjol. Nästa år planerar regeringen för ytterligare en sänkning till strax under 800 miljoner.

SVT Nyheter Väst har sökt klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) som avböjt en intervju.

”Sverige är ett av de länder i världen som ligger längst fram i klimat- och miljöpolitiken, och det ska vi fortsätta göra. Men regeringen har i år varit tvungen att lägga en stram budget p.g.a. den höga inflationen, lågkonjunkturen och de höga elpriserna. Trots det har vi lagt den näst högsta klimat- och miljöbudgeten någonsin. Regeringen kommer att återkomma med reformer och nya resurser på miljöområdet när ekonomin tillåter det”, uppger hon i en skriftlig kommentar till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.