En manmed skägg och blå väst, delad bild med entre till psykakuen östra

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Gustaf Ahlqvist, huvudskyddsombud på Vårdförbundet, mer om varför personal lämnar Östras psykakut. Foto: SVT

Personalflykt från Östras psykakut: ”Det är ju bedrövligt”

Publicerad

Under det senaste halvåret har 11 av 16 sjuksköterskor sagt upp sig från psykiatriakuten i Göteborg. Vissa pass finns nu bara en sjuksköterska i tjänst.

– Det är ju bedrövligt. De medlemmar jag haft kontakt med tycker det är konstigt att det har fått gå såhär långt, säger Gustaf Ahlqvist, huvudskyddsombud på Vårdförbundet.

Det är en skriande brist på sjuksköterskor i landet, så även på Östra sjukhuset och psykiatriakuten. Men flertalet av de sjuksköterskor som jobbade där har nu också valt att säga upp sig. 

– Om man inte hittar en adekvat lösning på problemet och locka personal till psykatriakuten kommer man få långsiktiga problem att bibehålla vårduppdraget som man har, säger Gustaf Ahlqvist.

I klippet ovan berättar Gustaf Ahlqvist, huvudskyddsombud på Vårdförbundet om situationen. Foto: SVT

”Tydligare arbetsledning”

Verksamhetschefen Karina Stein berättar om svårigheterna att rekrytera sjuksköterskor.

Vad har ni försökt göra åt det här?

– Det mest konkreta är ju en pågående rekrytering och ett arbete för att få till en god arbetsmiljö. Det pågår också en del punktinsatser, att göra en riskanalys över de mest utsatta arbetspassen för att bidra till lugn och stabilitet, säger hon.

En sjuksköterska i tjänst

Vissa pass är det bara en sjuksköterska i tjänst åt gången, då är det svårt att få till en bra arbetsmiljö?

– Då måste ju vi tänka på andra sätt för att underlätta och säkra upp situationen under den tiden. Det gör man till exempel genom tydligare arbetsledning och att ta in andra yrkeskategorier. Tydliggöra vem gör vad på enheten under sådana pass, säger Karina Stein, verksamhetschef.

Vi har tidigare berättat om problemen inom beroendevården, där personalen redan tidigare larmat om för få vårdplatser och ett väldigt ansträngt läge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.