Philip de Croy är Sveriges enda thanatolog, eller dödsvetare. Med masterexamen inom teologi från enskilda högskolan i Stockholm har han riktat in sig på döden – och doktorerar just nu inom thanatologi på Åbo akademi.
Nyligen besökte han Världskulturmuseet i Göteborg och mer specifikt den källare som huserar magasinet där stora delar av samlingens föremål är dödsrelaterade.
Hyllmeter efter hyllmeter är fyllda av urnor, krukor och statyetter.
– Vi förvarar ungefär hundratusen föremål här. Ungefär 70 procent av samlingarna kan på något sätt relateras till begravningar eller dödsriter, säger Charlotta Ödvall, biträdande avdelningschef på världskulturmuseet.
Mumier och andra mänskliga kvarlevor
Förutom keramik finns ett avskilt rum med mumier och andra mänskliga kvarlevor. En rest från ett äldre tankesätt.
– Vi ställer aldrig ut materialet och vid enstaka fall, väldigt sällan, tillåter vi forskning ta del av det. Det ligger avskilt och det ser värdigt och vackert ut.
Är det inte problematisk att mänskliga kvarlevor från bland annat Sydamerika finns på ett museum i Sverige?
– Det är en fråga som museer runt om i världen ställer sig. Det var en praktik som man hade förr. Man såg det som vetenskapliga objekt, och det har förändrats. Ättlingar eller grupper där kvarlevorna kan komma ifrån ställer helt andra krav på museerna nu. Vi tänker väldigt annorlunda på det, men det är klart att det är problematiskt, säger Charlotta Ödvall.
En dröm
Philip de Croy beskriver besöket som en dröm och uttrycker en djup respekt över personalens arbete med samlingen.
– Det har varit fantastiskt att få komma bakom kulisserna och höra hur man jobbar med de här frågorna, vilka etiska diskussioner som finns, hur regelverk och prövningar ser ut och hur vi ser på kvarlevor i olika religioner och kulturer.