Till vänster: En datorgenererad bild på ett elflyg i luften. Till höger: ministrarna som skakar hand med varandra vid presskonferensen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ministrarna möttes i Göteborg: ”Finns möjlighet att Norden blir pionjärer på global nivå”. Foto: SVT

Planen: Så ska Norden bli världsledande på elflyg

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen skrev transportministrarna från de nordiska länderna under ett avtal i Göteborg – för att främja utvecklingen av elflyg.

– Det känns särskilt angeläget att få skriva under här i Göteborg där mycket av elflygsinnovation och utveckling sker, säger Andreas Carlson (KD), Sveriges infrastruktur- och bostadsminister.

Med elflygsdeklarationen som ministrarna undertecknade är tanken är att bland annat ta fram ett gemensamt regelverk för elflyg i länderna för att underlätta för flygresor i Norden.

– Vilka krav man ställer på laddning, hur man säkerställer infrastrukturen. Hur lika de regelverken blir avgör hur stora möjligheter vi har på nordisk nivå, säger Andreas Carlson (KD).

Målet: Norden världsledande

Visionen är att Norden kan bli världsledande och leda vägen i utvecklingen av elflyg.

– Vi är överens om att stödja utvecklingen och se vad vi kan göra på politisk nivå för att få en elflygsmarknad på plats i Norden så tidigt som möjligt. Här finns det möjlighet att norden går före och är pionjärer på global nivå.

Fler jobb i Västsverige

En stor del av utvecklingen av elflyg sker i Göteborg och enligt Carlson kan ett främjande av den utvecklingen även leda till fler arbetstillfällen.

– Det skapar jobb och tillväxt, inte minst i den här delen av landet, säger han.

Något nytt ekonomiskt bidrag till elflygsutvecklingen kommer dock inte ske i Sverige i samband med avtalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.