Platsbrist på barnintensiven i Göteborg: ”Måste välja patienter”

Publicerad

På barnintensiven på Drottning Silvias barnsjukhus är läget så ansträngt att svårt sjuka barn tvingas flytta till andra vårdavdelningar. Personalbrist gör att bara åtta iva-platser kan användas, och de är ofta fullbelagda. 

– Man måste välja vilka patienter som ska få den vården som intensivvården kan ge, säger Emelie Stotzer, läkare och skyddsombud för Läkarförbundet.

I klippet ovan kan du höra vad Emelie Stotzer tycker om den här situationen och se bilder från barnintensiven.

Både facket och arbetsgivaren är överens om att personalen går på knäna efter långa perioder med övertid. Flera erfarna sjuksköterskor har valt att säga upp sig och det saknas just nu tio sjuksköterskor på barnintensiven.

– Då blir hela tiden frågan, vem är minst svårt sjuk och vem ska få lämna plats för den som behöver vården mer. Och att jobba på det sättet, att balansera på en sorts knivsudd dag ut och dag in, år ut och år in, är tärande och det är det som gör att personal inte orkar, säger Emelie Stotzer.

Även neonatalavdelningen, där sjuka nyfödda eller för tidigt födda barn tas om hand, är väldigt ansträngd med få vårdplatser. Personal har återkommande fått beordrats att arbeta, men trots det räcker inte platserna till.

Det här leder till att svårt sjuka barn behöver flyttas ner en vårdnivå, från intensivvård till en avdelning med mindre personal. Trots att både ledningen och läkarna är överens om att barnen egentligen hade behövt stanna kvar på iva. 

”Hade behövt 14 vårdplatser”

Åtta vårdplatser som finns i dag på barnintensiven är långt ifrån tillräckligt, menar Emelie Stotzer.  

– Det finns utredningar som visar att vi hade behövt 14 vårdplatser här i Göteborg för att kunna matcha befolkningsunderlaget och de uppdrag Göteborg har för regionen och nationellt av högspecialiserad vård. Det betyder att man måste välja vilka patienter som ska få den vården som intensivvården kan ge, säger hon.

Det här leder till etisk stress hos läkare som tvingas ta de svåra besluten, och gör att de så småningom inte orkar längre, menar hon.

”Har inget annat val”

Verksamhetschefen för barnintensiven och neonatalvården är väl medveten om att personalen jobbar alldeles för mycket övertid, och att det finns en brist på vårdplatser.

– Ja, jag tycker det är ohållbart som det är nu. Men vi har inget annat val. Hade det varit en lätt sak att lösa, så hade vi gjort det för länge sen. Och det beror inte på brist på pengar. Utan det beror på att det utbildas för få sjuksköterskor i landet, säger Ola Hafström.

Här kan du se en längre intervju med chefen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.