I klippet hör du Malin Eidmann utveckla sina tankar kring tystnadskulturen på K3
Malin Eidmann tycker att det är bra att de båda utredningarna om K3 är klara. Hon besökte själv regementet flera gånger under 2019 och 2020 för Pliktrådets räkning och är väl bekant med de problem som utredningarna kommit fram till.
– Det är inte gångbart att staten tvingar in individer i en komplex och farlig verksamhet, för att sedan tumma på säkerheten och blunda för kränkande behandling. De problem som utredningarna visar är dessutom allvarligare än vad man ser på andra regementen.
Utbredd tystnadskultur
En av de saker många värnpliktiga vittnade om i SVT Nyheter Västs granskning ”Pliktens pris” var just en utbredd tystnadskultur på regementet i Karlsborg, där rekryter kände att de inte vågade berätta om missförhållanden av rädsla för repressalier.
Långt ifrån alla SVT kontaktade vågade berätta öppet om sina upplever i granskningen, trots att värnpliktsutbildningen var avslutad.
– Det är egentligen nu som hela jobbet börjar, säger hon., säger Malin Eidmann.
Allvarligare än andra regementen
Pliktrådet representerar de värnpliktigas intressen och Malin Eidmann anser att det är strukturella problem på K3.
– Det kommer alltid finnas individer med bristande karaktärsdrag. Men när den interna kontrollen inte klarar av att tillrättavisa dessa individer, då är det inte inte längre ett enskilt problem.
Regementets chef Ola Barvér vill inte ställa upp på en intervju men har tidigare sagt att det handlar om enstaka händelser, och att det inte finns ett strukturellt problem på K3.