– För anhöriga är det här ett ärende som pågår i allra högsta grad. De ringer till mig och vill ha information men jag har ingen, säger Sten-Rune Timmersjö.
På tisdagen kunde SVT Nyheter Väst avslöja nya turer i efterspelet av trippelmordet i Uddevalla. Den välkände brottmålsadvokaten Björn Hurtig tar sig an livstidsdömde Martin Saliba som väntar på en ny rättegång i Libanon där han greps efter att ha blivit internationellt efterlyst efter hovrättens fällande dom. Om Martin Saliba blir frikänd i Libanon planerar Björn Hurtig en resningsansökan i Sverige eftersom han anser att det finns brister i hur hovrätten resonerade. Martin Saliba blev frikänd i tingsrätten och fälld i hovrätten och Björn Hurtig anser att han dömdes på svaga indicier.
– Jag tycker att det är en svag dom och det finns nya omständigheter, säger advokat Björn Hurtig.
Högsta domstolen får bedöma
Sten-Rune Timmersjö, chef för polisens utredningar av grova brott i Fyrbodal och den som ledde polisens förundersökning efter trippelmordet, håller inte med.
– Han tycker domen är tunn och det får han väl tycka. Vi från polisens sida anser att det är en bra dom och att hovrätten tänkte lite längre än vad tingsrätten gjorde, säger Sten-Rune Timmersjö.
Vad tänker du om att Björn Hurtig planerar en resningsansökan?
– Han är en väl en advokat som tar sig an sådana här fall och då får han väl pröva det här. Det är ju högsta domstolen som får göra bedömningen.
Brist på information
Sten-Rune Timmersjö är fundersam över hur rättegången i Libanon ska gå till. Enligt justitiedepartementet har ingen rättshjälp från Sverige begärts av libanesiska myndigheter. Det finns inget ärende hos utrikesdepartementet eftersom Martin Saliba sagt nej till konsulär hjälp. Ingen har heller kontaktat Sten-Rune Timmersjö.
– Nu vet jag inte hur deras rättsystem fungerar och jag vet inte ens vad de har för material. Vi har inte lämnat ut något och stora delar av det material som är offentligt är ju maskat. Det blir till exempel svårt att kalla ett vittne när de inte vet namnet. Så jag vet inte hur de ska kunna göra en bedömning.
Han är själv inte ensam att besväras av informationsbrist.
– För anhöriga är det här ett ärende som pågår i allra högsta grad. De ringer till mig och vill ha information men jag har ingen. Det är bedrövade och frustrerade och jag förstår det, säger Sten-Rune Timmersjö.